Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
185. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku na obytnú budovu v meste Zaporožie zomrelo päť ľudí
Zdielať na

185. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku na obytnú budovu v meste Zaporožie zomrelo päť ľudí

BRATISLAVA / Ruský útok na obytnú budovu v meste Záporožie si vyžiadal minimálne päť obeti. Medzi obeťami by mala byť aj 29-ročná žena a jej dve deti vo veku osem a desať rokov. Ukrajinské ministerstvo obrany dodalo, že ukrajinské sily za posledný deň zničili 3 ruské tanky, 3 obrnené bojové vozidlá, 2 salvové raketomety a 5 delostreleckých systémov.

Zelenskyj: V Záporožskej elektrárni hrozí jadrová katastrofa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s obliehanou Záporožskou atómovou elektrárňou na juhu Ukrajiny po tom, čo pre požiar spôsobený ostreľovaním boli núdzovo odstavené dva atómové reaktory.

"Rád by som zdôraznil, že situácia zostáva naďalej veľmi riskantná a nebezpečná," Zelenskyj uviedol vo svojom piatkovom príhovore. "Ak sa toto zopakuje... situácia v elektrárni bude opäť na pokraji katastrofy." Ukrajinský prezident vyzval ruské jednotky, okupujúce jadrové zariadenie, aby sa stiahli. Zároveň navrhol, aby medzinárodné spoločenstvo do elektrárne vyslalo tím nezávislých odborníkov za účelom preskúmania jej technického stavu.

Rusko zablokovalo dohodu o posilnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní

 Rusko zablokovalo dohodu na pôde Organizácie Spojených národov, ktorej cieľom je posilniť Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Moskva totiž nesúhlasila s klauzulou o kontrole Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Jeden odstavec konečného návrhu textu zdôrazňuje „maximálnu dôležitosť zaručenia, že kompetentné ukrajinské úrady budú mať kontrolu nad jadrovými zariadeniami ... ako je Záporožská jadrová elektráreň". Informuje o tom web The Guardian

Ukrajinská vláda povolila námorníkom obchodného loďstva pracovne vycestovať z krajiny

Námorníci ukrajinského obchodného loďstva budú môcť pracovne vycestovať z krajiny, ak dostanú súhlas miestnej vojenskej správy. Oznámil to ukrajinský premiér Denys Šmyhal, ktorý uviedol, že vláda to schválila v sobotu. Tento krok by mohol uľahčiť export obilia z prístavov krajiny. Ukrajinskí muži vo veku 18 až 60 rokov nemôžu za hranice vycestovať vzhľadom na vojnový stav, ktorý platí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom portál news.sky.com.

Pri ruskom zásahu obytnej budovy v meste Zaporožie zomrelo päť ľudí

Päť ľudí zomrelo, keď ruské sily zasiahli obytnú budovu v meste Zaporožie na juhu Ukrajiny. Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko, podľa ktorého medzi obeťami je 29-ročná žena a jej dve deti vo veku osem a desať rokov. Informuje o tom portál news.sky.com.

Za uplynulých 24 hodín padlo ďalších 250 ruských vojakov

 Na Ukrajine za posledných 24 hodín podľa Kyjiva padlo ďalších 250 ruských vojakov. Celkový počet ruských obetí vo vojne na Ukrajine tak stúpol na 46 500. Ukrajinské ministerstvo obrany dodalo, že ukrajinské sily za posledný deň zničili 3 ruské tanky, 3 obrnené bojové vozidlá, 2 salvové raketomety a 5 delostreleckých systémov. Celkovo tak Rusko na Ukrajine stratilo 1 939 tankov, 4 254 obrnených bojových vozidiel, 274 raketových systémov a 1 045 delostreleckých systémov. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý však dodáva, že tieto údaje nedokáže nezávisle overiť.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy