Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
184. deň na Ukrajine: Hrozba jadrovej havárie a príprava Bieloruska na prepravu jadrových zbraní
Zdielať na

184. deň na Ukrajine: Hrozba jadrovej havárie a príprava Bieloruska na prepravu jadrových zbraní

BRATISLAVA / Prvýkrát za 40 rokov sa Záporožská jadrová elektráreň dostala do situácie, keď je úplne odstrihnutá od elektrickej siete. Odborníci na jadrovú energetiku tento stav označili ako problém, ktorý visí na vlásku. Spoločnosť, ktorá elektrárne na Ukrajine spravuje vo štvrtok, 26.augusta, informovala, že pre požiar v dôsledku ostreľovania museli odpojiť aj posledné dva reaktory elektrárne.

Rusko dostalo všetkých Európanov do situácie vzdialenej len krok od radiačnej katastrofy v Záporožskej jadrovej elektrárni

Povedal to vo štvrtok, 25.augusta, vo večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident uviedol, že bombardovanie ruskými silami vyvolalo vo štvrtok požiar v susednej uhoľnej elektrárni, ktorý spôsobil odpojenie komplexu reaktorov jadrovej elektrárne od elektrickej siete. Zelenskyj dodal, že elektrinu začali dodávať záložné naftové generátory a zachovali bezpečnosť v elektrárni.

Z oblasti medzitým prichádzajú protichodné informácie. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom oznámila, že jeden z doteraz odpojených rektorov je znovu pripojený k energetickej sieti. Blok podľa nej pokračuje v navyšovaní svojej kapacity.

Lukašenko tvrdí, že bieloruské bojové lietadlá sú pripravené na prepravu jadrových zbraní

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko v piatok uviedol, že bieloruské bojové lietadlá boli upravené tak, aby mohli niesť jadrové zbrane v súlade s dohodou o spojenectve s Ruskom. Poznamenal, že modernizácia strojov nasledovala po jeho júnovom stretnutí s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorý ponúkol úpravu bieloruských bojových lietadiel v ruských závodoch a pomoc pri výcviku pilotov. Lukašenko nešpecifikoval, koľko bieloruských lietadiel upravili. Kremeľ toto vyhlásenie zatiaľ nekomentoval.

V závode neďaleko hraníc s Fínskom spaľujú Rusi veľké množstvo zemného plynu

Rusko spaľuje v továrni neďaleko hraníc s Fínskom veľké množstvo zemného plynu. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Rystad Energy, podľa ktorej tam denne zhorí 4,34 milióna metrov kubických plynu v odhadovanej hodnote 10 miliónov dolárov. Závod Portovaja na skvapalnený zemný plyn podľa odborníkov páli plyn, ktorý by inak smeroval do Nemecka. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Prvé signály, že niečo nie je v poriadku, prišli od fínskych občanov spoza hranice, ktorí začiatkom leta zbadali na obzore veľký plameň. Výskumníci v júni tiež spozorovali značný nárast tepla vychádzajúceho zo zariadenia, pričom predpokladali, že pochádza zo spaľovania plynu. Vedci sú znepokojení veľkým množstvom oxidu uhličitého a sadzí, ktoré spaľovanie vytvára, čo by mohlo zhoršiť topenie arktického ľadu.

Vypátrali Rusa, ktorý od chrbta zastrelil civilistov a vykradol podnik pri Kyjeve

Ukrajinskí vyšetrovatelia vypátrali pri Kyjeve Rusa, ktorý v marci od chrbta zastrelil dvoch neozbrojených civilistov, aby vylúpil firmu. Referoval o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na tlačový odbor ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Podľa vyšetrovateľov prišlo do podniku v obci Mrija v okrese Buča neďaleko ukrajinskej metropoly päť ruských vojakov v bielej dodávke s označením „V“ a nápisom naznačujúcim príslušnosť k ruským jednotkám zvláštneho určenia.

 Voči čečenskému vodcovi a dvom jeho blízkym spojencom vzniesli obvinenia

Ukrajinská bezpečnostná služba zhromaždila "nesporné dôkazy o vojnových zločinoch“, ktorých sa dopustil čečenský vodca Ramzan Kadyrov a dvaja jeho blízki spojenci - Daniil Martynov a Husejn Mežidov. SBU o tom informovala na svojom oficiálnom webe.

Rozviedka uvedenú trojicu obviňuje z riadenia vývoja a plánovania jednotlivých vojenských operácií, nezákonného zadržiavania ukrajinských civilistov, ich používania ako „ľudské štíty“ a ďalších zločinov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy