Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo obrany Taiwanu uvádza, že do ich obrannej zóny preniklo 20 čínskych lietadiel
Zdielať na

Ministerstvo obrany Taiwanu uvádza, že do ich obrannej zóny preniklo 20 čínskych lietadiel

Zdroj: TASR

TCHAJ PEJ / Ministerstvo obrany Taiwanu uviedlo, že do jeho vzdušnej obrannej zóny preniklo čínskych 20 lietadiel, 14 cez strednú líniu v Taiwanskom prielive.

Čínska armáda v sobotu v okolí Taiwanu počas vojenských manévrov nacvičovala "simuláciu útoku na hlavný ostrov Taiwanu", uviedli taiwanské ozbrojené sily. Informovala o tom agentúra AFP.

Prekročili líniu

Ministerstvo obrany v taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej uviedlo, že viacero čínskych bojových lietadiel a lodí operuje v blízkosti ostrovného štátu. Niektoré z nich prekročili neoficiálnu stredovú líniu v Taiwanskom prielive oddeľujúcu Taiwan a Čínu, ktorú väčšinou rešpektujú obe strany. V reakcii na to taiwanská armáda vyslala lietadlá a vysielala varovania.

​Začalo to návštevou Pelosiovej

Mobilizovala aj systémy protiraketovej obrany na sledovanie lietadla čínskej armády. Čína spustila manévre v okolí tejto samosprávnej ostrovnej republiky v reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane, píše AFP. Vládnuca komunistická strana Číny považuje fakticky nezávislý a demokratický Taiwan za súčasť svojho územia, ktoré chce jedného dňa ovládnuť, a to aj s použitím sily, ak to bude nutné.

Návšteva Taiwanu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy