Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci prestávajú piť pivo. Za 30 rokov u nás klesla spotreba o 30 litrov na osobu
Zdielať na

Slováci prestávajú piť pivo. Za 30 rokov u nás klesla spotreba o 30 litrov na osobu

SLOVENSKO / Prvý augustový piatok je vo svetovom kalendári Medzinárodným Dňom Piva. Čechom, ktorí sú prví v európskom rebríčku, sa v jeho pití nevyrovnáme a po pandémii jeho spotreba na hlavu u nás dokonca klesla na historické minimum.

V najjužnejšom remeselnom pivovare v Nových Zámkoch ho začali variť pred 5 rokmi. Za ozajstné pivo považujú klasickú 12-ku ležiak, tvorí 80% výroby a tu dozrieva minimálne mesiac. Špeciálom IPA stačia dva týždne. "Sme chceli priniesť kvalitnejšie pivo, ako na trhu je. Každé pivo má svojho zákazníka," hovorí Tibor Hlavička z Remeselného pivovaru Nové Zámky. 

Najlepšie padne vraj medzi 20 a 30 stupňami Celzia vzduchu, avšak vychladené musí byť na ideálnych 5 stupňov. "Dneska sme veľmi veľa piva predali, denne sa tu minú dva-tri sudy a cez víkend aj viac," tvrdí Viktória Hlavičková z bufetu na termálnom kúpalisku Nesvady. 

Objem spotrebovaného piva u nás rástol až na úroveň 70 litrov na osobu za rok. Do pandémie, po nej prišiel prudký, 12% pokles spotreby. Najväčší za posledných 30 rokov. "Každý obyvateľ v priemere vypil len niečo cez 60 litrov piva, čo je historické minimum," uviedla Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR. 

Prepad spotreby piva za jeden rok o viac ako 10 % sa od vzniku SR prejavil len dvakrát. Raz ho spôsobia finančná kríza, potom pandémia. "Súčasne sa znížila aj výroba piva, o 8 % pri alkoholickom a o 40 % pri nealkoholickom pive. Export klesol o tretinu," informuje Morháčová. "My predáme približne rovnaký objem piva, ako predtým, skôr je to v tom, že viac ľudí sa otočí a vypije menej pív, Ľudia prechádzajú k pitiu kvalitnejšieho piva - radšej si dajú 2-3 drahšie, ale dobré pivá, ako vypiť 6-7 horších," tvrdí  Hlavička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy