Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čínska armáda začala vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan
Zdielať na

Čínska armáda začala vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan

Zdroj: TASR

TCHAJPEJ / Čínska armáda začala vo štvrtok, 4. augusta, vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Čína tieto manévre usporiadala iba deň po tom, čo predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia.

Manévre sa začali o 12.00 dopoludnia miestneho času a potrvajú až do nedele. Cvičenia budú zahŕňať aj paľbu ostrou muníciou. Čínska armáda odpálila v Taiwanskom prielive niekoľko projektilov. Zasiahli presne určené oblasti vo východnej časti Taiwanského prielivu. Podľa taiwanských predstaviteľov tieto manévre porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu. 

Taiwan okrem toho informoval, že nad jeho súostrovím Ťin-men preleteli neidentifikované stroje, pravdepodobne drony. Taiwanská armáda použila na ich odohnanie svetlice. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov, ktorá sa skončila v stredu, preto vníma ako provokáciu.

Čína vypálila v blízkosti taiwanských vôd niekoľko balistických striel

Vo vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza, že rakety typu Tung-feng boli odpálené do vôd severovýchodne a juhozápadne od Taiwanu okolo 13.56 h miestneho času. Taiwanská armáda bližšie nešpecifikovala, do ktorých lokalít strely dopadli alebo či preleteli nad územím Taiwanu. Plukovník Š'I, hovorca Východného okruhu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády, uviedol, že čínske sily uskutočnili konvenčný raketový útok na vopred určenú oblasť pri východnom pobreží Taiwanu. Všetky rakety presne zasiahli ciele.

Zrušili desiatky letov

Taiwanské medzinárodné letisko Tchao-jüan zrušilo vo štvrtok 50 medzinárodných letov pre čínske vojenské cvičenia v jeho okolí. Zrušenie sa týka 26 príletov a 25 odletov. Letecká spoločnosť Korean Air zrušla lety z Inčchonu do Taiwanu aj v piatok, 5. augusta, a v sobotu, 6. augusta. Ďalší juhokórejský dopravca Asiana Air zrušil svoj piatkový priamy let na Taiwan a ďalej bude monitorovať situáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy