Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dán v nákupnom centre v Kodani zastrelil troch ľudí, traja sú v kritickom stave
Zdielať na

Dán v nákupnom centre v Kodani zastrelil troch ľudí, traja sú v kritickom stave

KODAŇ / Strelec v nákupnom centre v Kodani v nedeľu večer zabil troch ľudí a niekoľko ďalších ľudí zranil, traja zranení sú v kritickom stave, oznámil v noci na dnes šéf kodanskej polície. Polícia už v nedeľu informovala o mŕtvych a zranených, počty ale neuviedla.

Krátko po čine polícia zadržala 22-ročného dánskeho občana, ktorý sa postaví pred sudcu. Je podozrivý z vraždy. Šéf kodanskej polície Sören Thomassen v nedeľu uviedol, že motív strelca nie je známy a nevylúčil teroristický čin. Na nočnej tlačovej konferencii uviedol, že vyšetrovanie pokračuje, ale že polícia nemá žiadne náznaky, že by do útoku bol zapojený ešte niekto ďalší.

Informáciu o streľbe v nákupnom stredisku Fields, ktoré sa nachádza neďaleko kodanského letiska, policajti dostali krátko po 17.30 h. Na miesto vyrazilo mnoho ťažko ozbrojených policajtov, hasiči a záchranári. Na záberoch zo sociálnych sietí bolo vidieť, ako ľudia v panike utekajú z nákupného centra. "Najprv som si myslela, že je to zlodej, keď som počula streľbu, skočila som rýchlo za pult v obchode," opísala dánsku televíziu Rikke Levandovská. "Strieľal do ľudí, nie do stropu ani do podlahy," dodala.

Kvôli streľbe bol tiež zrušený koncert britského speváka Harryho Stylesa v neďalekej športovej hale Royal Arena, ktorý sa mal začať o ôsmej večer. Organizátori najprv podľa BBC oznámili, že bude posunutý o hodinu, neskôr ale akciu zrušili z "bezpečnostných dôvodov". Za dohľadu polície potom smerovali tisícky mladých hudobných fanúšikov na zastávky verejnej dopravy.

Sústrasť pozostalým vyjadrila už aj dánska premiérka Mette Frederiksenová. "Naše krásne a zvyčajne také bezpečné hlavné mesto sa v sekunde zmenilo," povedala premiérka v prvej reakcii po útoku. Vyzvala tiež všetkých obyvateľov Dánska, aby v tejto ťažkej chvíli stáli pri sebe. Šokovaní činom strelca v Kodani boli aj fínska premiérka Sanna Marinová, predseda nórskej vlády Jonas Gahr Store či írsky premiér Micheal Martin. Všetci traja tiež vyjadrili hlbokú sústrasť blízkym obetí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy