Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tisíc ľudí prišlo o život pri zemetrasení v Afganistane. Ďalších 1 500 je zranených
Zdielať na

Tisíc ľudí prišlo o život pri zemetrasení v Afganistane. Ďalších 1 500 je zranených

KÁBUL / V stredu, 22.júna zasiahlo v ranných hodinách východ Afganistanu zemetrasenie s magnitúdom 6,1. Podľa tamojších úradov si vyžiadalo najmenej 1 000 ľudských životov a 1 500 zranených. Úrady varovali, že počet obetí pritom ešte môže stále stúpnuť. Otrasy zasiahli provinciu Paktika, do ktorej sa pomocou vrtuľníkov presúvajú záchranári.

Riaditeľ štátnej tlačovej agentúry Bachtar Abdul Wahid Rayan na sociálnej sieti napísal, že v Paktike bolo zničených 90 domov a desiatky ľudí je pravdepodobne uväznených pod troskami. 

"Silné zemetrasenie zasiahlo štyri okresy provincie Paktika. Zabilo a zranilo stovky našich krajanov a zničilo desiatky domov,“ napísal Bilal Karimi, zástupca hovorcu vlády Talibanu.

"Vyzývame všetky humanitárne inštitúcie o okamžité vyslanie tímov do oblasti, aby sa predišlo ďalšej katastrofe,“ dodal.

Podľa Rayana zasiahlo zemetrasenie aj susednú provinciu Chóst, odkiaľ taktiež hlásia desiatky zranených a mŕtvych. Otrasy bolo cítiť i v pakistanskom hlavnom meste Islamabád a tamojšej východnej provincii Pandžáb. Ako uviedlo Európske stredomorské seizmologické centrum, stredajšie zemetrasenie pocítilo dovedna 119 miliónov ľudí v Afganistane, Pakistane a Indii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy