Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový diamant na mape cestovného ruchu: Štát s nulovou kriminalitou si obľúbili aj Slováci
Zdielať na

Nový diamant na mape cestovného ruchu: Štát s nulovou kriminalitou si obľúbili aj Slováci

SENEGAL / Štát s nulovou kriminalitou, kde nepoznajú domovy dôchodcov, neholdujú alkoholu ani cigaretám a radšej športujú. Africký Senegal je označovaný za nový diamant na mape cestovného ruchu a teší sa obľube aj slovenských dovolenkárov.

"Senegal je pomerne mladá krajina, 50 percent populácie má menej ako 25 rokov, čiže je to krajina budúcnosti," hovorí generálny riaditeľ CK Hydrotour, Mikuláš Milko. Na jednu rodinu pripadá v priemere takmer 6 detí. Domovy dôchodcov tu neexistujú. Seniori žijú vo veľkých rodinných komunitách. Školská dochádzka je povinná a štátne školy sú zadarmo. "Ale musíte platiť za uniformy, za školské potreby, a to je niekedy veľmi veľká čiastka pre rodinu, pokiaľ majú veľa detí," tvrdí delegátka Kristína Nemcová. 

Napriek chudobe sú voči turistom miestni priateľskí, podľa hesla "terranga" a teda prívetivosť. Pekne sa obliekať a hrdo nosiť je pre ženy obrovskou výsadou, no aj investíciou, keďže v krajine je polygamia, teda muž môže mať až 4 ženy.

Hlavnou obživou je pre obyvateľov rybolov, ktorý býva na pláži hotovým divadlom pre turistov. V rybárskej sieti totiž skončí aj niečo vzácne, čo patrí späť do mora. Korytnačku vyberajú zo siete a púšťajú spať. Málokto z turistov zvyknutých na 5 hviezdičkový hotel sa sem aj odváži. "Sme tu, aby sme pomohli s predajom rýb našim mužom, aby sme uživili naše rodiny," hovorí miesta obyvateľka Hadi. Ten, kto si ich dá potom na hlavu a uteká asi 150m do najbližšej ľadovne, za to dostáva asi 80 centov. 

Ryby sa z takzvanej ľadovne v areáli trhu následne exportujú aj do Mali či Mauritánie. Trh pritom susedí s prístavom, odkiaľ sa vydávajú do Európy utečenci. Za lepšou vidinou života odchádzajú najmä tí najchudobnejší, diskriminuje ich ale neznalosť angličtiny či francúzštiny. "Keď sa ich ale opýtate, oni to nemyslia zle, oni plánujú pracovať, len potom tá realita oproti predstavám je iná," hovorí Nemcová. "V Senegale mladí ľudia nechodia veľmi na diskotéky, nefajčia, neholdujú alkoholu, naopak venujú sa športu," tvrdí Milko. Senegal dokonca vyhral tento rok africký pohár vo futbale, no aj napriek tomu, že sa hrá všade, národným športom je - vrestling, teda zápasenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy