Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za jeden priestupok môžete dostať dve rôzne pokuty
Zdielať na

Za jeden priestupok môžete dostať dve rôzne pokuty

BRATISLAVA / Hlavné mesto prešlo od januára na novú, regulovanú parkovaciu politiku. Prinieslo to so sebou prísnejšie kontroly a aj viac uložených pokút za parkovanie. A aj jeden paradox. Za rovnaký priestupok môžete dostať pokutu v rozdielnej výške.

"Dopravné porušenia, ktoré zistíme v rámci regulovaných zón BPA, riešime dvoma spôsobmi," informuje hovorkyňa mestskej polície v Bratislave, Barbora Krajčovičová. Buď si od mestských policajtov nájdete papuču. "Tu sa môže pokuta vyšplhať do výšky 50€," hovorí Krajčovičová. Alebo si na aute môžete nájsť oranžový lístok od parkovacích kontrolórov. "Držiteľovi vozidla následne domov príde obálka s pokutou, ktorá je vo výške 78€," uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. 

Ako to funguje? 

"V rámci regulovaných zón riešime zistené dopravné porušenia väčšinou v rámci objektívnej zodpovednosti, ale tieto imobilizéry využívame hlavne na miestach, o ktorých máme vedomosť, že na nich dochádza k častému, pravidelnému, opakovanému páchaniu priestupkov. Tie papuče, ako ľudovo im hovoríme, dokážu totiž pôsobiť preventívne a odradiť vodičov od páchania dopravných priestupkov," informuje Krajčovičová.

To je v podstate paradox, nakoľko za tú papuču dostanete menšiu pokutu, ako keď dostanete oranžový lístok, za ktorý je 78€. "Áno, tu je potrebné ale povedať, že v prípade ak vodič, ktorý bol riešený v rámci objektívnej zodpovednosti zaplatí pokutu do 15 dní, táto pokuta sa znižuje na 2/3 sumy na 52€," hovorí Krajčovičová. 

"Pochopil by som tú papuču logicky, ak niekto viackrát poruší v tom slova zmysle, že dostanete oranžový lístok za 78€. Druhýkrát už dostanete 78€ + papuču. To by som chápal ako prevenciu. Ale dvaja na tom istom mieste a jeden dostane len papuču, čo má tak za 20 eur a druhý dostane rovno 78€, teda ten oranžový lístok. To je trochu pritiahnuté za vlasy," tvrdí dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Paradoxné na celej situácie je navyše aj to, že obe pokuty udeľuje jedna inštitúcia mestská polícia. Parkovací kontrolór totižto priestupok len zaregistruje, označí a nahlási. "Nalepia mu na vozidlo oranžovú nálepku, vyhotovia fotodokumentáciu, ktorú pošlú na centrálu mestskej polície," hovorí Schmucková. A tá vám následne zašle pokutu.

Rovnaký priestupok a dve rozdielne pokuty: Uvažuje sa o zjednotení? 

"Mestská polícia nie je zákonodarným orgánom, to znamená, že my môžeme konať jedine v rámci platného zákona," informuje Krajčovičová. Závisí od toho, kto kontroluje, aký spôsob zvolí," tvrdí dopravný analytik Jozef Drahovský. "Je to na diskusiu, pretože zákon má platiť pre každého, teda pokuty by mali byť jednotné," tvrdí dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy