Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko konečne obsadilo lukratívny sudcovský post v Luxemburgu. Sitom prešla Beatrix Ricziová
Zdielať na

Slovensko konečne obsadilo lukratívny sudcovský post v Luxemburgu. Sitom prešla Beatrix Ricziová

LUXEMBURSKO / Sudcovské kreslo v Luxemburgu vyhradené pre Slovákov konečne nebude prázdne. Na Všeobecný súd EÚ mieri Beatrix Ricziová. Tá ako jediná prešla mimoriadne náročným výberovým procesom, v ktorom Slováci dlhé roky zlyhávali. Hovorí, že okrem množstva práce ju čaká aj veľká zodpovednosť.

Celých šesť rokov Slovensko nedokázalo na súd do Luxemburgu poslať kandidáta, ktorý by prešiel grilovaním pred výborom 255. Ten nám vrátil napríklad politika Radoslava Procházku či bývalú ombudsmanku Máriu Patakyovú. Napokon uspela až Beatrix Ricziová. Agende spájanej s Európskymi súdmi sa venuje už 15 rokov, Slovensko zastupuje práve v sporoch pred týmito inštitúciami. Od nového postu očakáva v prvom rade veľa práce. "Samozrejme, je to veľká česť, je to veľmi významné miesto, ale je to veľká zodpovednosť," vyjadrila sa nastávajúca sudkyňa Všeobecného súdu EÚ Beatrix Ricziová. "Veľmi sa teším, že Beatrix Ricziová bude sudkyňou na Európskom súdnom dvore. Myslím si, že je naozaj na čase, že Slovensko bude mať svojho zástupcu v takej kľúčovej sudcovskej inštitúcii," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Podľa odborníčky na medzinárodné právo nejde len o prestíž, ale aj praktické dopady. Keďže bude o jedného sudcu viac, súd bude rozhodovať rýchlejšie. "Zároveň v konaniach, ktoré idú proti Slovenskej republike a môže sudkyňa poskytnúť aj právny názor. Aj z tohto pohľadu je to naozaj pozitívna správa," skonštatovala expertka na medzinárodné právo Lucia Mokrá. Všeobecný súd v Luxemburgu má pomerne širokú agendu, rieši napríklad pracovnoprávne otázky zamestnancov európskych inštitúcií ale napríklad aj to, ak niekomu, či už firme, jednotlivcovi alebo aj štátu, vznikla škoda v dôsledku nesprávnej aplikácie európskych noriem. "Dohliada napríklad nad tým, aby ten právny systém bol udržateľný, predvídateľný a presný," dodala Mokrá. No a podľa nastávajúcej sudkyne sa ho dotkla aj vojna na Ukrajine. Momentálne je najviac práve vyťažený pre sankcie voči Rusom. "Tieto osoby majú právo podať žalobu o neplatnosť takýchto právnych aktov práve na Všeobecný súd EÚ a ten posudzuje," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy