Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Thajsko prakticky dekriminalizovalo marihuanu
Zdielať na

Thajsko prakticky dekriminalizovalo marihuanu

THAJSKO / Thajčania môžu po novom pestovať doma konopné rastliny a predávať ich. Krajina ako prvá v juhovýchodnej Ázii vyradila marihuanu zo zoznamu zakázaných narkotík. Rekreačné používanie je naďalej zakázané, aj keď prakticky ide o dekriminalizáciu marihuany.

Thajská vláda dúfa, že rozvinutím obchodu s konopnými rastlinami a produktami podporí miestne poľnohospodárstvo a turistiku. Podľa  portálu BBC dokonca rozdá Thajčanom milión konopných sadeničiek, aby ich povzbudila v pestovaní.

"Je to príležitosť pre ľudí aj pre štát, aby zarobili na marihuane a konope," komentoval Anutin Charnvirakul, vicepremiér a minister zdravotníctva, na sociálnej sieti.

Zdieľal pritom fotografiu pokrmu z kuraťa vareného s konopnými listami a dodal, že podobné jedlo môže ktokoľvek voľne predávať, ak dodrží pravidlá: hlavným je, aby produkt obsahoval menej ako 0.2% tetrahydrokannabinolu (THC), hlavnej psychoaktívnej látky v konope.

Dnešným dňom počnúc smú Thajčania po zaregistrovaní sa doma pestovať až 6 rastlín konopy. Firmy s povolením môžu rastlinu pestovať aj vo väčšom množstve. Reštaurácie môžu ponúkať jedlá a nápoje s obsahom konopy.

Thajsko bolo prvou ázijskou krajinou, ktorá v roku 2018 legalizovala medicínske využitie konopy. Vláda má v pláne prepustiť zhruba 4000 ľudí, ktorí sú vo väzení kvôli marihuane.

Turistický priemysel Thajska sa po kovide preberá k životu, to však neznamená, že návštevníci si budú môcť kdekoľvek zapáliť jointa. fajčenie marihuany na verejnosti naďalej nie je povolené a nelegálny je aj predaj či nákup produktov s obsahom THC nad 0.2%.

Thajsko si však už aj týmto krokom získava náskok pred ostatnými susednými krajinami na lukratívnom trhu zdravotných postupov s použitím konopných derivátov, napríklad nepsychoaktívneho CBD.

Na Slovensku zatiaľ naďalej hrozia za konopu neprimerané tresty, často tvrdšie, ako v prípade vraždy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy