Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hoci ho hľadal Interpol, on sa vydal na najstráženejšiu hranicu únie. Ukrajinca zadržali v Ubli
Zdielať na

Hoci ho hľadal Interpol, on sa vydal na najstráženejšiu hranicu únie. Ukrajinca zadržali v Ubli

SLOVENSKO/UKRAJINA / Hoci na neho vydali zatykač a hľadal ho Interpol, on si to do Európskej únie namieril rovno cez najprísnejšie stráženú hranicu Schengenu. Odvážneho 46-ročného Ukrajinca 26. mája zadržali policajti v Ubli a už sedí v policajnej cele. Na nové bezpečnostné hrozby na schengenskej hranici je naša polícia pripravená. Na každom hraničnom priechode pribudne pes vycvičený na vyhľadávanie zbraní a na zelenej hranici budú aj vojaci.

Hľadaný Ukrajinec pricestoval autom na hraničný priechod v Ubli 26. mája krátko predpoludním. Muž má podľa polície 46 rokov a krajinu nesmel opustiť, keďže mobilizácia sa vzťahuje na ukrajinských mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Hoci po ňom pátral Interpol a v Čechách naňho vydali európsky zatykač, do únie si to namieril rovno cez najprísnejšie stráženú hranicu. "Počas vykonávania hraničnej kontroly policajtov OHK PZ Ubľa bolo lustráciou v informačných systémoch MV SR zistené, že osoba je vedená v informačnom systéme Interpolu, ako osoba hľadaná na účel zadržania osoby a jej vydania," vysvetlila hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

O zadržaní Ukrajinca informovali aj prokurátora Krajskej prokuratúry v Prešove. Prevzala si ho hliadka mobilnej zásahovej jednotky a bol eskortovaný do cely policajného zaistenia. S prílevom utekajúcich ľudí pred vojnou prichádzajú aj Ukrajinci, ktorí mali v krajine opletačky so zákonom. "Na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké a Ubľa bolo zadržaných spolu šesť osôb na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Podľa národnosti to boli dvaja Ukrajinci, jeden Azerbajdžanec, jeden Čech, jeden Poliak a jeden Rus," opísala Kopernická. Prechádzajú aj cez takzvanú zelenú hranicu, dovedna k nám prišlo od začiatku ruskej vojenskej invázie nelegálne 214 Ukrajincov. U miestnych obyvateľov často vznikajú obavy z toho, či na naše územie neprichádzajú osoby s kriminálnou minulosťou bez kontroly. "Viete veľmi dobre, že okrem zabezpečenia schengenskej hranice pracujeme aj na tom, aby jednotlivé hrozby, ktoré boli počas celého obdobia vojny, boli eliminované. Boli zadržané tri podozrivé osoby," vyjadril sa minister vnútra SR  Roman Mikulec.

Z nich dvaja muži boli podozriví z prevádzačstva a jeden za falšovanie verejnej listiny. Slovenská polícia je pripravená aj na hrozby pašovania zbraní, či prenikanie organizovaného zločinu. "Na každom hraničnom priechode pribudne cvičený pes na vyhľadávanie zbraní a dozor na zelenej hranici bude vykonávaný s ozbrojenými silami," dodala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová. Zároveň prebieha neustála výmena informácií so spravodajskými službami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy