Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Senegal- nový diamant na turistickej mape. O cestovanie majú Slováci enormný záujem
Zdielať na

Senegal- nový diamant na turistickej mape. O cestovanie majú Slováci enormný záujem

SENEGAL / Zotavenie cestovného ruchu po ustúpení pandémie koronavírusu predpokladala Európska asociácia cestovných kancelárií do konca roka 2025. Už za prvé mesiace tohto roka sa však ukázal enormný záujem o cestovanie. Podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií je to z dvoch dôvodov. Prvým je otáznik nad konfliktom na Ukrajine, druhým možné zhoršenie pandémie. A tak ľudia využívajú možnosti vycestovať, kým sa dá. Napríklad aj do afrického Senegalu, a to odletom z Bratislavy.

"Treba povedať, že tá odvaha Slovákom nechýba, čo sa týka cestovania. Už stačí ten klasický režim OTP pre vstup do krajiny," hovorí Oliver Košík, generálny tajomník SACKA.

"Senegal je taký nový diamant na mape cestovného ruchu, krajina považovaná za štát s nulovou kriminalitou," vysvetli generálny riaditeľ CK Hydrotour, Mikuláš Milko.

Terranga - v preklade pohostinnosť. Na tom si 15-miliónová krajina zakladá a snaží sa okolitému svetu dokázať, že sa u nich môžu turisti cítiť bezpečne. A to aj napriek chudobe, pričom ryža tu má cenu zlata.


Prijali nás napríklad aj v dedinke kmeňa Sererov v ich tradičných príbytkoch. Tie sú pre nás ,zvyknutých na pitnú vodu či sprchu, veľmi vzdialené. Náš dron, ktorým sme ich nakrúcali ich miestami prekvapil.

Sererovia nám ukázali tradičný tanec, ktorým vraj ženy zvádzajú svojich mužov a muži ženy. kým sú muži mimo dediny, ženy pripravujú z miestneho prosa kus-kus, takýmto spôsobom. Je to vraj také miestne fitness.

"Na pohľad vyzerajú ako z fitka, sú to veľmi silné ženy," hovorí sprievodca Senegalom Khalifa Cisoé.

Senegal sa stal vo svete kedysi známym najmä pre off roadové preteky pod názvom Rallye Dakar. Cieľová rovinka kedysi končila práve pri jazere zvanom Retba, či Pink lake.

"Nazývajú ho ružovým jazerom pre jeho farbu, ktorú zapríčinila riasa a mikroorganizmy," vysvetlil Khalifa Cisoé.

Obsahuje 40 percent soli, takže vás jednoducho nadnáša. Ostať v jazere dlhšie ako 10 minút sa však neodporúča. Offroadovú jazdu si ale môžete vyskúšať stále. Tak ako aj my, v aute či na štvorkolkách - v pieskových dunách či po širokej malebnej pláži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy