Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nečakané komplikácie pre samosprávy: Kto zaplatí pohreb, ak tu zomrie utečenec?
Zdielať na

Nečakané komplikácie pre samosprávy: Kto zaplatí pohreb, ak tu zomrie utečenec?

SLOVENSKO / Aj keď tisíce Ukrajincov našlo u nás na Slovensku pokoj a mier, ocitajú sa v situáciách, kedy by si najradšej želali byť doma. Najmä chudobní odídenci potrebujú pomoc nielen s ubytovaním a potravinami na prežitie. Osud im prináša aj ďalšie náročné situácie. Tak ako pani Svetlane z oblasti Krivého Rogu, ktorej tu zomrela mamička. Nešťastná žena si nevedela sama poradiť.

Cesty Ukrajincov utekajúcich pred vojnou bývajú mimoriadne fyzicky náročné. Takto smutne sa skončil aj príbeh 82-ročnej dôchodkyne, no potom prichádzajú aj ďalšie problémy. Pozostalí nemajú za čo svojich príbuzných pochovávať. "Nebola som na to pripravená. Prišlo jej nevoľno, tri dni ležala v nemocnici a zomrela," vysvetlila Svetlana Fortenko, dcéra nebohej Ukrajinky. Svetlana bola zúfalá, ako pochovať svoju vlastnú mamu. Slovenská dávka 68 eur a ukrajinský plat 70 eur, na to jednoducho nestačili. A preto bola Košičanka, ktorá ukrajinskú rodinu prichýlila, nútená zorganizovať malú zbierku. S prosbou o pomoc oslovili množstvo organizácií, ale aj pohrebné služby.

"Babke kúpili rakvu, pohrebná služba nám urobí všetko bezplatne," vysvetlila dobrovoľníčka Mária Rybnická. "Dostali sme mail od tých ľudí, ktorí nemajú peniaze. Je taká ťažká doba, že si treba pomáhať," skonštatoval Juraj Beluš, zamestnanec pohrebnej služby. V združení miest a obcí Slovenska na takéto situácie mysleli. Vedeniu krajiny už pred mesiacom predostreli návrh riešení. "Navrhli sme finančnú čiastku odhadom v objeme 50-tisíc eur na tento rok, práve na účely preplácania pohrebov v prípade úmrtia ľudí, ktorí prídu na Slovensko počas migračnej vlny z Ukrajiny," vyjadril sa aj Michal Kaliňák, riaditeľ Kancelárie zduženia miest a obcí Slovenska.

Rodina získala na Slovensku štatút dočasného útočiska, a preto požiadali o pomoc aj úrady. "Čo vnímame ako prenesený výkon štátnej správy, čo znamená, že náklady spojené s pohrebom, by štát mal preplatiť práve tejto konkrétnej samospráve, ktorá to tu zabezpečí," dodal Kaliňák. Obec na to peniaze vo svojom rozpočte nemá a žiadosť o pomoc zamietol aj sociálny úrad. "Slovenskí občania majú nárok na príspevok nejakých 70 eur, no neplatí to ale v prípade Ukrajincov," dodala Mária Rybnická. 

Skromný pohreb sa napokon podarilo zorganizovať

"Veľká vďaka všetkým dobrým ľuďom, ktorí prispeli na pohreb a aj tým, ktorí nám ju pomohli pochovať," poďakovala Svetlana. Zvyšok rodiny sa chce časom vrátiť domov na Ukrajinu, no dcéra Svetlana prosí o pomoc dobrých ľudí. Nebohú mamu nechce nechať na slovenskom cintoríne bez pomníka. "Na cintoríne je hlinený hrob iba mojej mamy. Spýtala som sa, koľko stojí pomník, no bola som v šoku, aké je to drahé," vysvetlila Svetlana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy