Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
S dodávkami plynu i novými zdrojmi energie by nám mohlo pomôcť Taliansko
Zdielať na

S dodávkami plynu i novými zdrojmi energie by nám mohlo pomôcť Taliansko

RÍM / Na Slovensku by sme mohli kúriť teplom z geotermálnych prameňov. Podľa odborníkov má tento zdroj energie u nás veľký potenciál. Palivom budúcnosti by zase mohol byť vodík. Všetko to ale potrebuje najmodernejšie technológie a kvalitný výskum. Naši vedci a podnikatelia sa preto spájajú s kolegami z Talianska, ktoré by nám mohlo pomôcť aj s dodávkami plynu.

Nové zdroje energií sú pre klimatickú krízu nevyhnutnosť. Vojna na Ukrajine ich hľadanie iba urýchlila. Podľa prezidentky je to budíček aj pre Slovákov, ak chceme byť do roku 2050 skutočne uhlíkovo neutrálni. "Aby sme sa venovali konečne a dôsledne obnoviteľným zdrojom energie," vyjadrila sa Zuzana Čaputová, prezidentka SR. Zdá sa to byť ďaleko, no vývoj technológií, ktoré budú skutočne ekologické a široko dostupné, je beh na dlhú trať. Pri vodíku to môže trvať desaťročia. "Západná Európa začína primiešavať vodík do plynovej siete v objeme do 5 percent," vyjadril sa vedec Pavol Siman.

Nateraz je výroba vodíka energeticky veľmi náročná

"Práve ďalším pokračovaním výskumu, by sme tie technológie chceli priblížiť tak, aby ten vodík bol palivom budúcnosti," dodal Siman. Budúcnosťou pre Slovensko by mohla byť aj energia získaná z geotermálnych prameňov, napríklad tak, ako to funguje na Islande. Na Slovensku podľa odborníkov dosahujú optimálne teploty v hĺbke 3 kilometre. "V prvom rade dodávka tepla, to je také primárne využitie, ale potom aj premena tepla na elektriku. Chceli by sme urobiť prieskumné vrty po celom Slovensku," vysvetlil Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ SIEA.

Ďalej sú to veterné elektrárne a solárne panely, či vodné zdroje. No a vysoko aktuálna je aj otázka odstrihnutia sa od ruského zemného plynu. Taliani sa už začali orientovať na plyn z Afriky a Kaspického mora. Profitovať by z toho mohlo aj Slovensko, keďže sme s Talianskom prepojení plynovodmi. "My síce môžeme povedať, že tá doprava je možná, ale môžu byť kapacity vybookované inými krajinami. To je práve o tom, aby sme sa aktívne uchádzali o to, aby sme to mohli využiť," vysvetlil Ján Oravec, štátny tajomník MH SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy