Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Klára Jarunková sa narodila pred sto rokmi. Na jej počesť otvorili múzeum
Zdielať na

Klára Jarunková sa narodila pred sto rokmi. Na jej počesť otvorili múzeum

ČERVENÁ SKALA / Najprekladanejšia autorka kníh pre deti a mládež, Klára Jarunková, sa narodila pred 100 rokmi. Toto výročie si pripomenuli aj obyvatelia Červenej Skaly na Horehroní, ktoré je jej rodiskom. Slávnostne otvorili rodný dom, ktorý zrekonštruovali a premenili na múzeum významnej rodáčky.

Jediná, Brat mlčanlivého vlka či Tulák. Knihy, pri ktorých vyrástlo viacero generácií. Spisovateľka Klára Jarunková, ktorá sa venovala tvorbe pre deti a mládež sa narodila pred sto rokmi. Pre Horehroncov je najvýznamnejšou osobnosťou. "Témy kníh sú nadčasové. Klára Jarunková písala majstrovsky," uviedla literárna vedkyňa Timotea Vráblová. 

Obnova rodného domu v Červenej Skale trvala 5 rokov. "Nábytok je originál, z jej bytu v Bratislave," povedal predseda Spolku pre obnovu dediny František Ďurčenka. Bolo to prekvapenie pre spisovateľkinu dcéru Danku Zacharovú. Jej mama v ňom prežila prvých osem rokov života. Myšlienku otvoriť tam múzeum od začiatku podporovala. "Mamu som mala strašne rada, rozumeli sme si aj bez slov a chýba mi," uviedla Zacharová. 

Pani Zacharová je ilustrátorka a dokonca ilustrovala viaceré mamine knihy. "Jej talent mi pripadá ako zázrak, jej knihy boli ako skladba, malo to kompozíciu a spojenie s prírodou," povedala Zacharová. Klára Jarunková je najprekladanejšou slovenskou autorkou. Jej detskú tvorbu preložili do 39 jazykov. Kniha Jediná sa tešila veľkej obľube v Amerike. "Držala sa medzi bestsellermi v Amerike a nie teda nejaké dva dni," povedala Vráblová. "Mimo iné do mongolčiny a japončiny, celá zemeguľa bola jej dielami obopnutá," dodal Ďurčenka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy