Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenský tím na Ukrajine vyšetruje ruské vojnové zločiny
Zdielať na

Slovenský tím na Ukrajine vyšetruje ruské vojnové zločiny

BRATISLAVA / Francúzsko, Slovensko a po novom aj Veľká Británia. To sú krajiny, ktoré na Ukrajinu vyslali forenzné tímy pomáhajúce s prešetrením ruských vojnových zločinov.

Sami nemôžu kvôli zachovaniu bezpečnosti nemôžu ani poskytovať rozhovory. "Podmienky sú neskutočne ťažké, ide o vojnovú zónu. Práve včera sa približne 300 metrov od miesta pôsobenia udial raketový útok," uviedol hlavný koroner Michal Palkovič. "Vykonávajú tam úlohy presne podľa požiadaviek ukrajinskej strany, to je všetko čo môžem vzhľadom na ich bezpečnosť povedať," doplnil ho už päťkrát odvolávaný minister vnútra Roman Mikulec.

Aj keď zábery z ich činnosti nie je možné zverejniť, pracujú v ochranných oblekoch a súčasne sa musia chrániť i pred možným útokom. "Okrem prostriedkov ochrany pred kontamináciou musia mať neustále aj nepriestrelnú vestu a helmu. V takýchto podmienkach pracujú takmer 10 hodín denne," vysvetlil Palkovič.

Napriek tomu ide o expertov, ktorí sa rozhodli, že chcú pomáhať. Či už v rámci policajných zložiek alebo na úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa okamžite prihlásil veľký počet odborníkov ochotných ísť takto pomôcť. "Keď sme medzi policajtov zaslali informáciu o tejto možnosti, boli sme prekvapení ich záujmom. Za pár minút sa prihlásilo niekoľko desiatok ľudí," konštatoval viceprezident Policajného zboru Slovenskej republiky Branko Kišš.

Podobná akcia je na Slovensku nevídaná. "Vláda nás poverila, aby sme zabezpečili vyšetrovací tím a podporu. Za 20 rokov fungovania úradu šlo o prvú takúto požiadavku," povedala predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová.

Kompetentní sa o náplni práce môžu vyjadrovať aspoň zoširoka. "Kriminalistickí technici úzko spolupracujú so znalcami z odboru súdneho lekárstva. Ich činnosť je zameraná na dokumentovanie miest, v ktorých došlo k verejne známym udalostiam," priblížil Kišš. "Vedia zhodnotiť či išlo o smrť z choroby alebo násilia a ak násilia, tak akého," priložil príklad Palkovič.

Na Ukrajine spolupracujú aj s antropológom. "Keďže telá sú často pod zemou, pracuje aj pôda, mení polohu a zjav tela. Na to je tu teda ten odborník, v spolupráci so súdnym lekárom zistí, či išlo napríklad o trestný čin mučenia alebo sa s mŕtvolou hýbalo," dodal.

Samozrejme treba brať do úvahy aj psychický stav účastníkov akcie a možnú mentálnu traumu. "Ľudský potenciál nikdy nie je pripravený na to, aby v takomto rozsahu dokumentoval podobné udalosti," uzavrel policajný viceprezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy