Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa predbežných výsledkov je víťazom francúzskych volieb Emmanuel Macron
Zdielať na

Podľa predbežných výsledkov je víťazom francúzskych volieb Emmanuel Macron

PARÍŽ / Prakticky aj o našej budúcnosti sa v nedeľu, 24. apríla, rozhodovalo vo Francúzsku. Jeho obyvatelia si volili hlavu štátu na nasledujúcich päť rokov. Na výber mali medzi proeurópskym prezidentom Macronom a radikálnou pravičiarkou a euroskeptičkou Le Penovou. Podľa predbežných výsledkov je víťazom volieb Emmanuel Macron.

Podľa neoficiálnych projekcií získal úradujúci prezident 58 percent hlasov, jeho protikandidátka 42. Obe strany berú výsledky ako smerodajné, prvé reakcie na seba nenechali dlho čakať. "Boli by sme radi, ak by výsledok bol iný, no pre nás stále ide o veľké víťazstvo. Milióny našich spoluobčanov si vybrali Národnú obnovu, napriek porážke cítim nádej," uviedla Marine Le Pen.

Víťaz predniesol krátku, no výstižnú reč, v ktorej zhrnul svoje hlavné ciele. "Posnažím sa napraviť rozkol, ktorý bol vyvolaný týmito voľbami, a to každodenným rešpektom voči všetkým. Chcem férovejšiu spoločnosť, rovnosť medzi ženami a mužmi. Najbližšie roky budú ťažké, ale historické, spolu ich napíšeme pre budúce generácie," povedal Emmanuel Macron.

Naživo z Paríža o aktuálnom dianí informoval reportér TV JOJ, Milan Zamboj.

Francúzskemu prezidentovi už zagratulovali aj ďalší významní politici, medzi nimi aj český premiér Petr Fiala, prezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyen či britský predseda vlády Boris Johnson.

Gratulácia prišla aj od Eduarda Hegera, ktorý vyzdvihol Macronovu pozíciu. Zastáva podľa neho slobodu, znášanlivosť a demokraciu, ktorá stojí nad extrémizmom a populizmom.

Ako uviedlo francúzske ministerstvo vnútra, o 17:00 SELČ dosiahla účasť 63 %. V rovnakom čase počas druhého kola volieb pred piatimi rokmi bola účasť 65 % a v roku 2012, keď vyhral socialista Francois Hollande, bola na úrovni 72 %.

Volebné miestnosti boli otvorené do 19:00, okrem veľkých miest, kde sa rozhodli nechať miestnosti otvorené do 20:00. Šéf Európskej rady Michel už gratuloval Macronovi k volebnému úspechu. Európska únia môže podľa Michela vo vypätej dobe s Francúzskom ďalších päť rokov počítať.

"Trošku sa bojím, ako to dopadne. Je to príliš zamotané," hovorí obyvateľka Paríža.

"Volila som súčasného prezidenta, pretože neznášam Marine Le Penovú," povedala mladšia volička.

"Som zo Sýrie. Francúzske občianstvo som dostal pred pár mesiacmi. Takže mám radosť z toho, že môžem ísť voliť," uviedol obyvateľ Paríža.

Hrozilo, že volebná účasť bude najnižšia za polstoročie

Mnoho ďalších však váhalo, či vôbec k urnám prísť. V krajine sa začali prázdniny a nie každý si vedel vybrať medzi dvoma kandidátmi, ktorí sa dostali do druhého kola prezidentských volieb.

Aj preto podľa expertov reálne hrozilo, že volebná účasť môže byť napokon najnižšia za posledné polstoročie.

Pouličný trh neďaleko centra Paríža bol od rána plnší ako volebné priestory. Politika tu však hlavnú rolu určite nehrala.

"Žiaden z tých dvoch kandidátov ma nepresvedčil," povedal obyvateľ Paríža. A práve nízka účasť by mohla priniesť nečakaný výsledok v podobe víťazstva Marine Le Penovej, ktorá v predvolebných prieskumoch za Emanuelom Macronom zaostávala asi o dvanásť bodov.

Francúzsky prezident aj kandidátka extrémnej pravice, roky presviedčajúca ľudí, že extrémna vôbec nie je, paradoxne vhodili svoje hlasovacie lístky zhodne na severe Francúzska a nie v Paríži, kde boli pripravení v prípade zvolenia osláviť svoje víťazstvo.

Na Marsových poliach priamo pod Eiffelovou vežou finišovali celý deň prípravy na večerné vystúpenie prezidenta Macrona. Ten verí, že bude môcť svojim stúpencom slávnostne oznámiť, že bude ich prezidentom aj ďalších 5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy