Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ukrajinci zadržali najbližšieho Putinovho človeka v krajine, chcú ho vymeniť za zajatých vojakov
Zdielať na

Ukrajinci zadržali najbližšieho Putinovho človeka v krajine, chcú ho vymeniť za zajatých vojakov

KYJEV / V rukách ukrajinských úradov skončil blízky priateľ ruského prezidenta. Ukrajinský politik Viktor Medvedčuk je lídrom pro-ruskej opozičnej strany a od mája bol v domácom väzení. Ide o jedného z najbohatších oligarchov s prepojením na Kremeľ. Ukrajinci ho teraz chcú vymeniť za svojich vojnových zajatcov.

Putinovho spojenca zadržali pri bleskovej a nebezpečnej akcii, oznámil ukrajinský útvar špeciálneho určenia. Zverejnili dokonca jeho fotografiu v putách. Pre podozrenia z vlastizrady a drancovania prírodných zdrojov na Kryme bol v domácom väzení. Unikol z neho po prepuknutí invázie. Údajne sa pokúšal opustiť Ukrajinu v maskovaní za ukrajinského vojaka.

"Ak si Medvedčuk vybral vojenskú uniformu, platia pre neho zákony vojnového stavu. Navrhujem Ruskej federácii, aby tohto svojho chlapíka vymenila za našich chlapcov a dievčatá, ktoré zajala," vyjadril sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kremeľ sa od muža, ktorého dcére je kmotrom sám Putin, oficiálne dištancoval. Medvedčuk podľa hovorcu Peskova nie je ruským občanom a nemajú správy, že by si výmenu želal. Rusko popiera aj zákulisné vzťahy s týmto ukrajinským politikom. Dmitrij Medvedev na správy o zadržaní Medvedčuka však zareagoval nevyberanými výhražkami, aby sa ukrajinskí mrzáci v noci dobre zamykali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy