Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Utajený autoservis na Ukrajine: Z automechanikov sa stali opravári zbraní
Zdielať na

Utajený autoservis na Ukrajine: Z automechanikov sa stali opravári zbraní

KYJEV / O odvahe ukrajinského ľudu, svedčí aj ich odhodlanie brániť svoju krajinu a to za každú cenu. Z niektorých sa doslova za pár dní stali opravári zbraní. S dobrovoľníkmi sa rozprával vojnový reportér Ján Husár, ktorý navštívil aktuálne jeden z najstráženejších autoservisov na Ukrajine.

V autoservise, ktorý sa nachádza v jednom z ukrajinských miest, ešte pred 24. februárom zamestnanci rozoberali a upravovali autá, vrátane veteránov. Vojna ale ich životy zmenila. Svoje skúsenosti teraz využívajú na obranu svojej vlasti. "Majiteľ s tými zamestnancami, oni to robia dobrovoľne a prijímajú stále poškodené zbrane, ktoré potom upravujú na to, aby boli funkčné, ale aj ich zlepšujú," vyjadril sa vojnový reportér Ján Husár. Automechanici sa teda priamo do bojov nezapájajú. Podľa vojnového reportéra, im ale vojaci nosia všetky zbrane, ktoré im prídu pod ruku. Medzi nimi sú aj útočné guľomety z vrtuľníkov, ktoré prerábajú na ostreľovacie pušky. "Napríklad tá zbraň môže byť poškodená vo vnútri, tak oni ich upravia do toho pôvodného stavu podľa manuálu. A tým pádom sa vie viac zbraní dostať do obehu, s ktorými sa potom bojuje," vysvetlil Ján Husár.

Autoservis podlieha utajeniu a ukrajinská armáda robí všetko preto, aby to tak zostalo

Budovu strážia desiatky ľudí, vrátane vojakov aj dobrovoľníkov. "Keby vedela ruská armáda o takýchto miestach, ktoré zásobujú zbraňami, alebo zásobníkmi či nábojmi tú defenzívu Kyjeva, tak určite je to pre nich jeden z prioritných cieľov," dodal Ján Husár. Reportér Ján Husár sa na mieste stretol i s ukrajinským pravoslávnym kňazom, ktorý je zároveň aj vojnovým veteránom. Väčšinu času trávi na fronte s vojakmi, ktorým poskytuje psychologickú pomoc. Pomáhať sa snaží aj utečencom. V utajenom autoservise mal požehnať dobrovoľníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy