Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Číňania ledva utiekli vojne, na Slovensko po nich prišiel vládny špeciál
Zdielať na

Číňania ledva utiekli vojne, na Slovensko po nich prišiel vládny špeciál

BARDEJOV / V útrobách Bardejovských kúpeľov našli na pár dní svoje útočisko Číňania, ktorí utiekli hrôzam vojny na poslednú chvíľu. Nechýbalo veľa a príbeh rodiny s trojtýždňovými dvojčatami mohol byť tragický.

"Keď začali strieľať, s manželom sme boli v aute. Počuli sme 'Bam, bam, bam!' Deti boli na zadnom sedadle, môj muž ich chránil vlastným telom a bol postrelený," vracala sa myšlienkami späť Xan Xingqin. Na Slovensko tak s deťmi musela prísť sama, jej zranená polovička dorazila sanitkou vo štvrtok. "Som šťastný, že som s rodinou spolu, že som zachránil manželku a deti," unavene uviedol otec rodiny.

Migračný tok bol režírovaný slovensko-čínskou dvojicou, obchodní partneri pri utečencoch stáli aj keď na nich čakal letecký špeciál vyslaný Pekingom. "Tí ľudia prichádzali v strachu, v hlavách mali hučanie sirén. Niektorí len s tým, čo mali na sebe, niektorí dokonca aj bez dokladov," vysvetľoval Marek Jajko.

Spolu so Sufangom, dlhoročným podnikateľom v našej krajine, tak výrazne prispeli k bezpečnému presunu zraniteľných ľudí z vojnou zmietanej Ukrajiny. "Verím, že sme im poskytli maximum toho, čo sa dalo, a že sa na Slovensko niekedy v úplne inej situácii vrátia," uzavrela obchodno-ekonomická riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy