Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa vojenského špecialistu, útok na pôrodnicu v Mariupole nemožno prirovnávať k terorizmu
Zdielať na

Podľa vojenského špecialistu, útok na pôrodnicu v Mariupole nemožno prirovnávať k terorizmu

UKRAJINA / Útok na pôrodnicu v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa, pôsobí ako cielený čin teroristov. Lenže podľa vojenského špecialistu nemožno takéto útoky k terorizmu prirovnávať, i keď vyvolávajú obrovský strach. Bombardovanie či ostreľovanie civilistov označujú medzinárodné konvencie za zločin.

"Ak by to odôvodnené nebolo, teda tým primárnym cieľom útoku bol civilný objekt, alebo zanedbateľný vojenský objekt v pomere k tomu, čo spôsobím, tak by sme sa mohli začať baviť o tom, že bol spáchaný vojnový zločin," vyjadril sa Lukáš Mareček, špecialista na medzinárodné právo. Dnes už zrejme nikto nepochybuje o tom, že vojna na Ukrajine zakladá dôvody na dôsledné vyšetrovanie útokov zo strany ruskej armády. Zbombardovanie detskej nemocnice s pôrodnicou pripomína chladnokrvný teroristický útok. Ukrajinský prezident hovorí o zverstve. "Povedzte mi, čo vám tieto ženy a deti urobili. Aj toto bolo súčasťou denacifikácie?" vyjadril sa prezident Ukrajiny. Prečo k tomu ale ruské jednotky vôbec pristúpili? Podľa vojenského špecialistu, ak nemocnicu zasiahli ruské granáty, je to následok činnosti delostrelectva, prípadne leteckého útoku. Z dostupných správ si ale stále nemyslí, že Rusi chceli cielene takto zaútočiť na malé deti, tehotné mamičky a lekársky personál. "Nemyslím si, že by ruská armáda zámerne útočila na nemocnice. Povedal by som, že skôr všeobecne neberú ohľad na civilné ciele," vysvetlil vojenský a bezpečnostný analytik, Lukáš Visingr.

Ak sa teda útok na nemocnicu stále nedá prirovnať k teroristickej akcii, o čom apokalypsa v prístavnom meste Mariupoľ vypovedá? Podľa odborníka sa podobná tragédia pravdepodobne zopakuje, ak Rusi naplno nasadia svoju najsilnejšiu zbraň, ktorú na vojnovej Ukrajine majú. Ich obávané delostrelecké batérie. Práve tie neútočia s chirurgickou presnosťou. "Sovietska armáda bola vždy veľmi silná v delostrelectve. Všetky veľké operácie začínajú masívnou delostreleckou prípravou do priestoru útoku. Evidentne môžeme vidieť opakovanie tohto procesu. Rusi nasadzujú predovšetkým raketomety. Pália na cieľovú oblasť. Bez ohľadu na civilné ciele," dodal Visingr. Uzatvorenie vzdušného priestoru nad Ukrajinou, je stále nevypočutá prosba ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, smerom k členským krajinám NATO. Aj ďalšie ukrajinské nemocnice sa stali terčmi ruských raketometov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy