Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Z Australian open rovno na front. Tenista Sergej je pripravený brániť svoju krajinu do posledného výdychu
Zdielať na

Z Australian open rovno na front. Tenista Sergej je pripravený brániť svoju krajinu do posledného výdychu

KYJEV / V Kyjeve platí nočný zákaz vychádzania a jeho obyvatelia ďalšiu noc prežili v krytoch, pivniciach alebo v staniciach miestneho metra. Je medzi nimi aj Sergej Stachovsky - tenista, ktorý sa dostal do svetovej päťdesiatky. Mnohí Slováci ho osobne poznajú - Serhij žil roky v Bratislave. Teraz tenisovú raketu vymenil za samopal.

Sergej Stahkovsky. Úspešný tenista, ktorý len pár dňami zvádzal súboje na kurtoch turnaja Australian open je dnes vystavený vojnovým bojom priamo v centre Kyjeva. Kde v úkryte spolu s jednotkou ku ktorej bol pridelený strávil druhú noc. Televízii JOJ sa s ním podarilo spojiť. "Prekladáme, robíme, nabíjame, my sa ešte aj hýbeme po meste a máme nejaké úkony spojovacie. Sa snažíme vyviesť nejaké deti s babičkami, ktoré nemohli ujsť," povedal Sergej. 

Posledné hodiny boli podľa Sergeja aj napriek očakávania ťažkej noci, pokojné. Každý zo skupiny v ktorej operuje je v strehu. Situácia sa môže zmeniť v priebehu niekoľkých sekúnd. "Keď som videl včera zábery Charkova aj dnes. Nemá strach len idiot. Tá raketa môže priletieť hocikam. Môže priletieť aj sem do mojej budovy. Ja som si toho vedomí," uviedol Sergej. 

Do samotných bojov sa nateraz nezapojil. Čaká na rozkazy. Je pripravený. Po skúsenostiach s ruskými provokáciami na Donbase v minulosti, na Slovensku absolvoval strelecký výcvik. "Už v živote nechcem mať ten pocit, bezmocnosti, aj keď máš v rukách niečo čím sa brániť, ale nevieš ako to použiť a čo s tým," povedal. Dnes je to inak, a tak ako desaťtisíce domácich aj Sergej je pripravený brániť svoju krajinu do posledného výdychu. Po vzore Ukrajinského prezidenta Zelenskeho. "Pre mňa je to asi jediný prezident Ukrajiny, ktorý zatiaľ bol," dodal Sergej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy