Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusi sú v informačnej bubline, propaganda sa šíri aj na Slovensko
Zdielať na

Rusi sú v informačnej bubline, propaganda sa šíri aj na Slovensko

BRATISLAVA – Situácia na Ukrajine je čím ďalej, tým horšia. Vojna sa neprejavuje len tankami či raketami, no i množstvom dezinformácií, ktoré zaplavujú domácnosti po celom Rusku a prenikajú aj k nám.

Skúsenosti z prvej ruky má s touto situáciou Jevgenij Libezňuk, ktorého môžete poznať zo seriálu Hranica. "Moja sesternica písala svojej sestre žijúcej v Moskve o tom, čo sa deje v Kyjeve, a z druhej strany sa ozvalo ‚Ja ti neverím, ty klameš!‘“ smutne konštatoval herec. Neustála propaganda vysielaná občanom pomocou kanálov ovplyvňovaných Kremľom znamená, že populácia má mylnú predstavu u vojenskom konflikte u ich západného suseda. "Je to veľká informačná vojna, k obyvateľom sa dostane len to, čo vysielajú štátne televízie. Hovorí sa o špeciálnej operácii, v ktorej sa iba posúvajú vojská a nekladie sa im odpor, ukrajinské jednotky sa podľa ich slov vzdávajú,“ vysvetlil príčinu neinformovanosti Rusov Libezňuk.

Hybridná vojna sa dostala aj na sociálne siete, Instagram "politickej blogerky“ s viac ako 200-tisíc sledovateľmi pravidelne uverejňuje príspevky ako tento: "Dochádza k úplnému oslobodeniu Ukrajiny od "západnej okupácie", nacistov a iných bastardov. Toto nie je vojna, toto je špeciálna operácia. Útoky sú zamerané len na zariadenia vojenskej infraštruktúry po celej Ukrajine. Mierumilovní ľudia sa nezrania, takže neprepadajte panike."

Dezinformácie prenikajú ďaleko za ruské hranice, Slováci sú obzvlášť náchylní na to, aby im uverili. "Ani sa nečudujem, že pravdivé informácie považujú v Rusku za fake, ľudia sa aj teraz hádajú na mojom facebookovom profile. Skrátka nedokážu vnímať realitu, myslia si, že vás niekto platí alebo máte nejakú agendu,“ uviedol vojnový fotograf Ján Husár, ktorý situáciu sleduje priamo v Kyjeve.

Autentické zábery či príbehy ľudí zasiahnutých vojnou často nepresvedčia, napriek tomu, že na Ukrajine sa tí, ktorí nestihli utiecť, trápia. "Mám spolužiakov v dejiskách veľkých bojov pri letisku, rodiny sa tam skrývajú aj s deťmi, je to strašné. Prevrátilo im to celý život naruby, už to nebude také ako predtým,“ uzavrel Libezňuk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy