Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Utekajúci Ukrajinci sú ubytovaní na internátoch a v charitných domoch. Viacerí z nich majú koronavírus
Zdielať na

Utekajúci Ukrajinci sú ubytovaní na internátoch a v charitných domoch. Viacerí z nich majú koronavírus

BRATISLAVA / Ponúkli im možnosť ubytovania a oni ju prijali. Reč je o internátoch, vodárenskej spoločnosti a charitných domoch kde naraz ubytovali desiatky rodín. Vo Vysokých Tatrách v Dolnom Smokovci sú ale rodiny izolované, viacerí z nich mali po príchode pozitívne testy na covid.

Prvých utečencov pred vojnou prichýlili aj v internáte strednej drevárskej školy vo Vranove nad Topľou. Jenia a Katia prišli na Slovensko aj s deťmi z mesta Boryslav. Do Vranova nad Topľou prišli aj s najmladšou Elinkou. Riaditeľ školy spal cez víkend jednu hodinu. Okrem prípravy izieb posielali matrace, vankúše a prikrývky aj na hranicu. "Niektorí občania nechcú ísť za hranicu, ostávajú tam," povedal riaditeľ SOŠ Igor Šesták. Vranovský internát prichýlil aj zahraničných študentov z Ukrajiny, ktorí už nedokázali krajinu po invázii opustiť. 

Vo Vysokých Tatrách v Dolnom Smokovci je 70 utečencov, ktorí momentálne zápasia ešte s jedným problémom. Prišli z okolia Užhorodu i z oblasti, kde sa bojuje. V charitnom dome ale musia byť niektoré rodiny v karanténe izolované, viacerí majú koronavírus. "Museli sme izolovať všetkých, lebo cestovali jedným autobusom," povedala koordinátorka projektu Núdzové bývanie Helena Katonová. 

Ukrajinci, ktorí prichádzajú do Tatier sa tu nezdržia viac noci, cestujú ďalej za svojimi blízkymi. "Najbližšie by mali prichádzať takí utečenci, ktorí potrebujú dlhodobejšiu starostlivosť," povedala riaditeľka regiónu tatry Lucia Blašková. Do ubytovacieho zariadenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti priviezli niekoľko študentov. "Z hranice vo Vyšnom Nemeckom sme zobrali 54 študentov," povedal riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Stanislav Hreha. Študenti cez Slovensko len prechádzajú.  

Účelové zariadenie Slovenskej technickej univerzity funguje už viac ako 30 rokov, aj dnes sú pripravení poskytnúť pomoc prípadným utečencom, tentoraz z Ukrajiny. V septembri v roku 1992 tu boli ako prví ubytovaní vojnový utečenci z Bosny, ktorí tu prežili 5 rokov. "Aktuálna kapacita Účelového zariadenia je 708 lôžok. Univerzita ju už ponúkla štátnym orgánom na ubytovanie vojnou ohrozených ukrajinských občanov," povedal hovorca Slovenskej technickej univerzity Juraj Rybanský. Účelové zariadenie už síce telefonicky kontaktujú neziskové organizácie so žiadosťami o umiestnenie ľudí hľadajúcich bezpečie pred vojnou v Ukrajine, ale zatiaľ sa čaká na rozhodnutie o spôsobe využitia tohto zariadenia v Gabčíkove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy