Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Putin uzná nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky
Zdielať na

Putin uzná nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky

MOSKVA / Putin uzná nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Putin podľa vyhlásenia Kremľa povedal lídrom Francúzska a Nemecka, že má v úmysle podpísať dekrét, ktorý regióny uznáva ako nezávislé štáty.

Nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol uznať nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruskí separatisti. Kremeľ to oznámil vo vyhlásení, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC. Putin podľa vyhlásenia povedal lídrom Francúzska a Nemecka, že má v úmysle podpísať dekrét, ktorý regióny uznáva ako nezávislé štáty.

Uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky by podľa analytikov mohlo uvoľniť cestu k ruskej vojenskej intervencii voči Ukrajine, vysvetľuje denník The New York Times. Pripomína, že lídri dvoch doposiaľ neuznávaných republík podporovaných Moskvou si nárokujú aj územia, ktoré aktuálne kontroluje ukrajinská armáda.

Francúzsky prezident Macron v reakcii na posledný vývoj zvolal schôdzu Národnej obrannej a bezpečnostnej rady, informovala agentúra AFP. Rovnaký krok oznámil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa údajne tiež spojil s Macronom a Scholzom.

Moskva informovala, že zlikvidovali piatich ukrajinských údajných provokatérov, ktorí prekročili hranicu. Kyjev takéto aktivity svojich síl na hraniciach poprel. Podľa viacerých predstaviteľov Západu, desaťtisíce ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou začali neviditeľnú inváziu na Ukrajinu. Rusko de facto siahlo na územie Ukrajiny na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, keď oznámilo úvahy o uznaní nezávislosti povstaleckých oblastí.

"V zásade Ukrajina nepotrebuje tieto teritóriá. Už roky tamojších obyvateľov Ukrajina nepodporuje. Naopak, čelia rozsiahlym represiám," vyjadril sa  Dmitry Medvedev. 

​V Donecku a v Luhansku žije asi 800 tisíc etnických Rusov. Pre streľbu a menšie vojenské konflikty začali cez víkend organizovať evakuáciu Rusov z ukrajinského pohraničia. Evakuovaní obyvatelia však strávili hodiny v autobusoch a netušia, kam sa podejú. "Pozvali nás, tak sme prišli aj s deťmi. Utekáme pred bombardovaním. Kde je pomoc, ktorú nám sľúbili," povedal obyvateľ Doneckej ľudovej republiky. Diplomatické vyjednávania o Ukrajine zatiaľ neprinášajú výsledky a napätie na rusko-ukrajinskej hranici sa iba vyostruje. Francúzsko pripravuje schôdzku medzi prezidentmi Ruska a USA. Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa zasa úporne snaží dojednať rokovania o mieri medzi Ruskom a Ukrajinou. Nepokoje, ktoré sa rozhoreli v dotykovej zóne totiž krízu na Ukrajine neznesiteľne vyhrocujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy