Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Študenti na celom Slovensku prerušujú výučbu na protest proti novele vysokoškolského zákona
Zdielať na

Študenti na celom Slovensku prerušujú výučbu na protest proti novele vysokoškolského zákona

BRATISLAVA / Až 67 fakúlt zo stošiestich v pondelok, 21. februára ,na protest proti novele vysokoškolského zákona prerušilo vyučovanie. Budovy boli prázdne a na dverách viseli protestné transparenty. Novela vysokoškolského zákona od októbra síce prešla úpravami, ale tie zatiaľ uspokojili iba študentov. Rektorov ani dekanov nie.

Hovoria o potláčaní akademickej samosprávy a autonómie, novela podľa rady vysokých škôl zásadne obmedzuje rozhodovanie o základných hospodárskych otázkach, o obsadzovaní miest vysokoškolských učiteľov, voľbu rektorov či dekanov. Tak isto nesúhlasia s plošným tvrdením o nekvalite slovenských škôl. Práve preto v pondelok, 21. februára, mnohé fakulty na celom Slovensku prerušili výučbu. Ide napríklad o univerzitu Komenského v Bratislave, Jesseniovu lekársku fakultu v Martine, niektoré fakulty v Trenčíne, Trnave, Prešove, či v Košiciach.

​V Banskej Bystrici na protest prerušili výučbu na právnickej fakulte, fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov či na akadémii umení. Rada vysokých škôl síce pozitívne vníma viaceré zmeny, no novela podľa nich stále nerieši zásadné problémy vysokého školstva. Napríklad aj to, že významná časť mladých odchádza študovať do zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy