Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
All for Jan: Na novinára a jeho snúbenicu spomínajú politici, aj prezidentka
Zdielať na

All for Jan: Na novinára a jeho snúbenicu spomínajú politici, aj prezidentka

BRATISLAVA / Pred štyrmi rokmi, 21. februára, na Slovensku zavraždili novinára a jeho snúbenicu. Odvtedy sa veľa zmenilo aj v politických radoch. Počas tohto výročia si viacerí politici, aj prezidentka spomínajú na túto udalosť, ktorá zmenila históriu Slovenska.

V Bratislave odhalili pamätník

V hlavnom meste na Námestí SNP odhalili na štvrté výročie pamätník, ktorý symbolizuje Trhlinu. 

Najbližšia rodina, ale aj prezidentka

Na miesto, kde si Ján a Martina chceli budovať svoj spoločný život a stal sa miestom, kde ich životy vyhasli, prišli na výročie aj ich najbližší. Rodičia Jána a mama Martiny prišli do Veľkej Mače. Spolu s nimi priniesla k rodinnému domu, v ktorom 26. februára našli Jána a Martinu, prezidentka ružu a zapálila sviečku.

Prezidentka Zuzana Čaputová: Je dôležité, aby bola zodpovednosť vyvodená aj voči objednávateľom

"Boli zabití preto, že Ján sa venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci. Boli zabití preto, že sa venoval veciam, ktoré sa týkajú nás všetkých,“ povedala prezidentka. Podľa nej štyri roky možno dokázali čiastočne zmierniť bolesť rodiny, blízkych a kolegov zavraždenej dvojice, no určite ju nevyliečili. "Je dôležité, že boli odsúdení vykonávatelia vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku potrebujeme, aby bola zodpovednosť vyvodená aj voči objednávateľom,“ pripomenula.

​Požiadavka iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá po vražde mladej dvojice vznikla, je podľa prezidentky aktuálna aj v súčasnej dobe. "Prežívame zvýšenú vlnu nenávisti, hnevu a verbálnych útokov. Aj v prípade Jána a Martiny predchádzali fyzickému útoku na nich slovné vyhrážky. Musíme to zastaviť skôr, ako bude neskoro, inak by ich odkaz bol zbytočný,“ dodala.

Komentátor a spisovateľ Arpád Soltész: Zostáva vo mne len hnev a pocit márnosti

Spisovateľ, novinár a komentátor pre spravodajský portál noviny.sk pri spomienke udalosti z 21. februára 2018 hovorí o premárnenej šanci. "Všetko sme dostali zadarmo: štát, slobodu, prosperitu, ešte aj za tú poslednú premárnenú šancu zaplatili Ján s Martinou," napísal na sociálnej sieti Arpád Soltész.

​Ministerka kultúry: Ján Kuciak sa stal obeťou hľadania pravdy

"Byť investigatívnym novinárom nesmie znamenať žiť v strachu o svoj život a život svojich blízkych. Práca, ktorú robia, je pre spoločnosť nezastupiteľná," uviedla ministerka kultúry, Natália Milanová. Hoci podľa Milanovej nie každý novinár a novinárka spĺňa všetky atribúty vyváženej a pravdu hľadajúcej žurnalistiky, je dôležité, aby všetci mali vytvorené podmienky na bezpečné, slobodné a nezávislé prostredie.

Zároveň Milanová zdôraznila, že boj s mafiou ešte zďaleka neskončil. "Jej zažratosť je podobná ropnej škvrne. Na jej odstránenie musíme spojiť sily a nedopustiť, aby sa história opakovala. Nech sú Slovensku v tomto nápomocné aj slobodné a nezávislé médiá," dodala ministerka kultúry.

Strana SaS: Ďakujeme za každé slovo, Ján Kuciak

Poslanci za SaS zapálili sviečku pri symbolickom pamätníku vo foyer v Národnej rade SR a podpredseda parlamentu Milan Laurenčík si uctil pamiatku na cintoríne v rodnej obci Jána Kuciaka v Štiavniku. 

"Na Dušičky majú cintoríny atmosféru nádeje. Blízki si prídu spomenúť na milovaných. Podobnú nádej som dnes hľadal v Štiavniku. Pri hrobe mladého muža, ktorý odišiel priskoro. Je na každom z nás, aby sme tú nádej našli a niesli. Aby sme Jána nesklamali. Ďakujeme za každé slovo, Ján Kuciak. Spomínam nielen dnes a budem sa pokúšať konať tak, ako by vaše ostré pero bolo stále v pohotovosti,“ uviedol podpredseda parlamentu Laurenčík.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej bol Ján Kuciak človek, ktorý vždy hľadal pravdu. "Bol to novinár, ktorý poznal silu slova a vážil každé, ktoré povedal aj napísal. Nebál sa ani nepríjemných situácií, na zodpovednosť volal mocných. Ozval sa tam, kde iní nie. Nezabúdajme na to. Pripomínajme si ho tu v budove Národnej rady, v ktorej by sme mali slúžiť všetkým občanom,“ povedala Anna Zemanová.

Primátor hlavného mesta: Zabili Jána a Martinu, ktorí túžili prežiť život v slušnom štáte

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo povedal o Jánovi a Martine, že chceli spraviť kopec užitočných vecí. Žiaľ, tieto možnosti im boli odobrané. "Zostali na nás. Nezabudneme!"

Lucia Ď.Nicholsonová: My všetci sme vinní za to, že z vrahov možno opäť budú králi

V deň výročia si na Jána a Martinu spomína aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Medzi nami sú stále tí, ktorí majú na rukách ich krv, vydávajú sa za ctihodných občanov. A ten prehnitý systém, ktorí tu za celé tie roky vybudovali, ich ešte stále chráni."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy