Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ochrankár v galérii si krátil dlhý čas v práci: Perom dokreslil oči na cenný obraz
Zdielať na

Ochrankár v galérii si krátil dlhý čas v práci: Perom dokreslil oči na cenný obraz

Zdroj: Ilustračné foto SITA

JEKATERINBURG / Ochrankár v galérii poškodil cenný avantgardný obraz. Počas pracovnej doby dokreslil perom oči na nemé tváre.

Obraz Anny Leporskej vznikol v rokoch 1932 až 1934 a jeho cena presahuje 75 miliónov rubľov. Umelecké dielo bolo vystavené ako súčasť abstraktného umenia v Prezidentskom centre Borisa Jeľcina v Jekaterinburgu. Ochrankár, ktorý zničil maľbu bol okamžite prepustený. "Motívy tohto činu sú stále neznáme. Dá sa predpokladať, že išlo o absolútny výpadok zdravého rozumu," povedala pre The Guardian kurátorka výstavy Anna Reshetkuna. 

Galéria uviedla, že atrament do diela prenikol len mierne, ale tváre postáv nebola použitá titánová úprava. "Našťastie vandal kreslil perom bez silného tlaku, a preto reliéf ťahov ako celku nebol narušený. Ľavá postava mala tiež malé omrvinky vrstvy farby až po spodnú vrstvu na tvári," uviedla galéria. 

Na poškodenie obrazu upozornili dvaja návštevníci ešte 7. decembra. Obraz bol okamžite stiahnutý a vrátený Štátnej Treťjakovskej galérii v Moskve, ktorá obraz zapožičala. Galéria škodu nahlásila 20. decembra, ale ministerstvo vnútra pôvodne odmietlo vzniesť obvinenie, pretože poškodenie bolo považované za „bezvýznamné“. Na nečinnosť polície upozornilo až ministerstvo kultúry a vyšetrovanie prebrala generálna prokuratúra. Podozrivému hrozí pokuta a až tri mesiace väzenia.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy