Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V parlamente diskutovali o referende. Rokovania sa zúčastnila len hŕstka poslancov
Zdielať na

V parlamente diskutovali o referende. Rokovania sa zúčastnila len hŕstka poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že o zmene Ústavy, aby sa mohlo skrátiť volebné obdobie počúvame od opozície každý týždeň, keď sa o tom v parlamente diskutuje zíva prázdnotou. A tak diskusia o návrhu Smer rodina aby sa Ústava zmenila od roku 2024 sa niesla v priam komornej atmosfére ani nie 25 poslancov.

Minulý týždeň mali poslanci voľno z dôvodu polročných prázdnin, v piatok 11. februára síce rokovali ale keďže sa nehlasovalo, parlament bol opäť prázdny. O zmene ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie vlády od roku 2024 diskutovalo len niečo cez 20 poslancov. "Referendum o predčasných voľbách už v tomto volebnom období, bezprostredne po náleze ústavného súdu, ako je to len možné. Nemali by ste sa nazývať demokratmi," povedal poslanec Erik Tomáš. 

V parlamentne opäť zazneli expresívne výrazy 

"Na vašom mieste by som chodil ako potkan po kanáloch. Keď už bojujem, za ľudí, tak som aspoň konzistentný vo vyjadreniach," uviedol poslanec Miloš Svrček. Poslanec Šutaj-Eštok dokonca vytiahol archívne vyjadrenia opozičných lídrov, v ktorých podporovali referendum a na ich aktuálny postoj použil expresívny slovník. "Vypúšťajú z úst žumpu. Slovo bývalého predsedu vlády a aktuálne ministra financií, slovo predseda parlamentu a slová Richarda Sulíka nestoja za nič," povedal poslanec Matúš Šutaj-Eštok. 

"Viete koľkokrát počas svojej funkcie povedal Peter Pellegrini, že Európska únia a NATO sú naša jediná alternatíva a nemali by sme ju spochybňovať? Krátkym hľadaním som našla, že sa tak vyjadril minimálne osemnásťkrát," uviedla poslankyňa Vladimíra Marcinková. "Problém je táto vláda, proti tejto vláde protestujú. Túto vládu musíme ukončiť," povedal poslanec Milan Mazurek. "Neviem prečo práve tento nacista tu ziape a hovorí o fašistickej vláde, popritom je to len také malé nacistické zvieratko," uviedol poslanec Miroslav Žiak. 

Návrh sa rozhodli podporiť aj Kotlebovci 

Kým Smer a Hlas hovoria o veľkolepom podvode zo strany Borisa Kollára, prekvapivá podpora prichádza z radov poslanca Kotlebu. "Ja navrhujem, aby sme to podporili a chcem vyzvať aj ostatných kolegov, aby hlasovali za. Bola by veľká chyba, keby sme nevyužili túto príležitosť," povedal poslanec Marin Beluský. 

"Prečo by právo ľudí rozhodovať o svojej vláde malo platiť až od budúceho volebného obdobia," uviedol Šutaj-Eštok. "Hnusne, sproste a alibisticky ste proti takémuto návrhu," povedal Svrček. Na stole je podobný návrh opozičného poslanca Tarabu, ktorý by podľa neho mal platiť hneď bez ohľadu, či je prvý alebo posledný rok vlády. O týchto návrhoch sa bude rokovať budúci týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy