Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Narkomani využívajú voľnopredajné lieky na výrobu drog
Zdielať na

Narkomani využívajú voľnopredajné lieky na výrobu drog

BRATISLAVA / Lieky bez lekárskeho predpisu na chrípku či prechladnutie bývajú bežnou súčasťou liečby. Väčšina z nich obsahuje účinnú látku pseudoefedrín. Mnohí narkomani ju ale často využívajú na výrobu drog.

V roku 2010 ministerstvo zdravotníctva na návrh rezortu hospodárstva, obmedzilo predaj voľnopredajných liekov s obsahom drogového prekurzora. Zámerom rezortu, bolo zabrániť ich zneužívaniu. Na prijatie opatrení v minulosti upozornila aj Európska komisia. Spomínané medikamenty vydávajú lekárnici v obmedzenom množstve. "Vydať takýto humánny liek, je podľa súčasnej legislatívy len v takom počte balení, ktoré reflektuje na jeden liečebný cyklus," vyjadrila sa hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Zuzana Eliášová.

Jednému pacientovi tak farmaceut môže vydať napríklad jedno 28- alebo dve 14-tabletové balenie lieku, s obsahom pseudoefedrínu. To ale nebráni tomu, aby špekulanti navštívili ďalšiu lekáreň a bez problémov si ich zadovážili. "My už ale nevieme zistiť, prípadne systémy, ktoré sa používajú v lekárňach, neevidujú výdaj lieku konkrétne na rodné číslo, napríklad na konkrétneho pacienta," vysvetlila farmaceutka Miroslava Snopková. Štátny ústav pre kontrolu liečiv dodáva, že upraviť výdaj lieku z voľnopredajného na viazaný lekársky predpis, by znamenalo zhoršenie jeho dostupnosti pre pacientov. "Na Slovensku sú voľnopredajné lieky s obsahom pseudoefedrínu dostupné do 30 miligramov pseudoefedrínu. Ide o kombinácie s liečivom buď paracetamol, alebo ibuprofen," vysvetlila hovorkyňa ŠÚKL, Magdaléna Jurkemíková.

Narkomani si zo pseudoefedrínu vyrábajú pervitín, ktorý je za posledných 20 rokov u nás drogou číslo jeden. "My odporúčame našim pacientom v prípade prechladnutia používať paletu iných liekov, ktoré majú taký istý, alebo podobný účinok," dodal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, Ľubomír Okruhlica. "Aj u nás v lekárni sa stretávame s tým, že chodia pacienti alebo ľudia, ktorí si chcú zakúpiť viac ako jedno balenie s obsahom týchto určených látok, kde teda máme podozrenie, že teda môže ísť o výrobu nedovolených látok," dodala Snopková. Vo väčšine európskych krajín je predaj spomínaných liekov oveľa prísnejšie regulovaný. Príkladom je aj susedné Česko. "Od prvého júla 2018, nie je možné vydať lieky s pseudoefedrinom inak, ako po splnení podmienok v registri liekov s obmedzením, s okamžitou evidenciou o výdaji, ktorú vykonáva lekárnik," vyjadrila sa hovorkyňa Českej lekárnickej komory, Michaela Bažantová.

Rezort hospodárstva zatiaľ neplánuje navrhnúť žiadnu zmenu v týchto opatreniach

"Český model za použitia občianskeho preukazu, v čase príprav opatrení na obmedzenie predaja, nebol na území Slovenskej republiky realizovateľný, preto sa prijal tento systém obmedzeného predaja," vyjadrila sa Katarína Matejková, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR. Následky užívania pervitínu bývajú fatálne. Zo závislosti sa napríklad vlani u nás liečilo takmer 1 260 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy