Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kyjev chystá domobranu. Mesto už zverejnilo rozmiestnenie protivojnových krytov
Zdielať na

Kyjev chystá domobranu. Mesto už zverejnilo rozmiestnenie protivojnových krytov

KYJEV / Do územnej domobrany v Kyjeve sa prihlásil bývalý boxer Vladimir Kličko. Tvrdí, že chce byť pripravený brániť mesto v prípade útoku. Jeho brat Vitalij je starostom hlavného mesta Ukrajiny. Kyjev s vyše 3-miliónmi obyvateľov už zverejnil rozmiestnenie krytov v meste. Hoci Ukrajinci naďalej chodia do práce a fungujú všetky školy, hrozba invázie je top témou už aj medzi deťmi.

Počas týždňa je učiteľom, no cez víkendy si oblieka uniformu a berie do ruky zbraň. V jeho triede sedí žiak, ktorému vojna vzala milovaného otca. "U nás je chlapec, ktorého otec zahynul na Donbase. A on odvtedy chodieva do školy s ockovou medailou," povedal učiteľ a člen domobrany. 

Zatiaľ, čo deti na východe Ukrajiny už vedia rozlíšiť aj druh zbraní, akými je územie ostreľované, v školách na zvyšku Ukrajiny začali o možných úkrytoch v prípade bombardovania hovoriť až teraz. 

"Mám dve deti, v škole učitelia trénujú premiestňovanie do podzemných priestorov, kde by boli v bezpečí," uviedol obyvateľ Kyjeva Alek. "Viete, keď sa ma dieťa opýta: Pán učiteľ, a to je pravda, že bude vojna a nás zabijú? Poviem mu, aj keby, ja vás ochránim," uviedol učiteľ a člen domobrany. 

To ľudia, ktorí na odchod z Ukrajiny ani nepomyslia. Dobrovoľníci z územnej domobrany sa na možný útok pripravujú už teraz. Prihlásil sa k nim aj legendárny boxer Vladimír Kličko. Do náborového strediska s ním prišiel aj jeho starší brat Vitalij, ktorý je od roku 2014 starostom Kyjeva. "Toto je prirodzene láska, láska k môjmu mestu, k mojej domovine, rodine, susedom a k mojej dcére," uviedol Vladimír Kličko. 

Kyjev má vyše 3 milióny obyvateľov, mesto už zverejnilo podrobnosti o krytoch. Napätí sú aj obyvatelia druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. Júlia je dobrovoľníčka v Charkove, ktorá pre vojakov na Donbase zhotovuje vojenské kamuflážne siete. "Je možné, že tanky pôjdu na Charkov, pretože mesto je významným dopravným uzlom. Železnice sú dôležité na presun ťažkej techniky a zbraní," povedala dobrovoľníčka z Charkova. 

"Ukrajinskí vojaci cvičia neďaleko černobyľskej jadrovej elektrárne v meste Pripjať, ktoré je opustené už 36 rokov od explózie jedného z reaktorov. Podľa zahraničných agentúr sa ozbrojené sily pripravujú na možný konflikt, ktorý ale Rusko odmieta," uverejnilo stanovisko ukrajinské ministerstvo vnútra. "Keď k niečomu dôjde, tak sa to už nebude týkať iba Ukrajiny," dodala obyvateľka obce Ruka Lozova. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy