Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda pripravuje opatrenia v súvislosti so zdražovaním energií. Drahšie potraviny ale nerieši
Zdielať na

Vláda pripravuje opatrenia v súvislosti so zdražovaním energií. Drahšie potraviny ale nerieši

BRATISLAVA / Podľa slovenského premiéra okolité štáty opatreniami, ktorými kompenzujú občanom vyššie ceny energií a potravín, len dobiehajú to, čo Slovensko už urobilo. Eduard Heger argumentuje tým, že vláda investovala doteraz na tieto účely stovky miliónov eur. To ale okamžite napadol ex-premiér Peter Pellegrini. Ten tvrdí, že Heger klame a vláda neurobila nič.

"My sme veľmi veľa investovali práve koncom roka do tých opatrení, do zníženie ceny energií. Práve prostredníctvom TPS, kde sme dali vyše 300 miliónov eur. Pridali sme ďalších 40 do regulácie. Taktiež tie opatrenia, tým že sme dali 13 dôchodok," povedal predseda vlády Eduard Heger. 

"Premiér Heger už nemá žiadne zábrany. Slovenská vláda neurobila v boji proti zdražovaniu absolútne nič," uviedol Peter Pellegrini. 

"Taktiež sme dali všetkým štátnym a verejným zamestnancom odmenu 350 eur, ktorá má byť práve na kompenzáciu tohto krátkodobého nárastu cien," povedal Heger. 

"Odporúčam pánom Hegerovi a Matovičovi, aby vyliezli zo svojich opancierovaných limuzín a bratislavských kancelárií a išli sa pozrieť do najbližšej predajne potravín, ako kvalitne sa Slovensko pripravilo na túto situáciu," uviedol Pellegrini. 

Opatrenie, o ktorom plánuje vláda rokovať najbližšiu stredu, je podľa premiéra Hegera jedno z posledných. Ide o pomoc, ktorá bude kompenzovať zvýšené náklady za energie ale len zariadeniam štátnej a verejnej správy.

"Pretože tie musia to kompenzovať so svojich príjmov, čiže zo štátnych. Takže to bude nástroj, ktorý by im mal kompenzovať práve ich zvýšené náklady na energie," povedal Heger. 

Čo sa týka ľudí, tí majú podľa premiéra ceny energií zastropované a zaregulované. Pritom vláda zmietla zo stola aj návrh z dielne Sme rodina o znížení DPH. V tom je Heger dokonca v zhode so Smerom. "Lebo aj Robert Fico v roku 2014 hovoril, že ak sa zníži DPH, tak to ľudia nepocítia, lebo si zoberie tú maržu obchodník. Tento názor komunikujem už dlhodobo," povedal Heger. 

"Nevidíme v tom momentálne ekonomický zmysel," povedal minister financií Igor Matovič. Ľudia sa ale čoraz hlasnejšie sťažujú na neustále rastúce ceny potravín. 

Zatiaľ, čo ešte pred pár rokmi si ľudia z miest na východe Slovenska pomohli nákupmi napríklad na Ukrajine, dnes je to už komplikované. "Nemôžme chodiť nakupovať na Ukrajinu, lebo je to kvôli covidu komplikované," povedala obyvateľka Sniny. 

Cestovanie cez hranicu je aktuálne zložité, a tak im nezostáva nič iné, len sa popasovať so slovenskými cenami. Pani Oľga hovorí, že sa snaží kupovať iba potraviny, ktoré sú práve v akcii, aby čo najviac ušetrila. Chlieb si dokonca pečie aj sama. "Aj pred rokom ešte to bolo iné, viac si človek nakúpil a ešte si aj odložil ale teraz sa nedá. Oni schválne na psychiku ľudí, že drahé, drahé drahé. V okolitých štátoch nie sú také strašné ceny ako tu," povedala pani Oľga. 

Premiér ale tvrdí, že tie nástroje urobili na to, aby mal každý dostatok peňazí na kompenzovanie nárastu. Podľa Hegera išlo o nástroje, ktoré dávajú peniaze ľudom do ruky. "Vláda nemá nástroj v ruke, aby ovplyvnila cenotvorbu. Teda vôbec celá oblasť inflácie patrí do rúk NBS a ECB. Oni sú regulátorom," uviedol Heger. 

"Súčasná vláda nevie a nechce riešiť skutočné problémy Slovenska. Občania sa nedozvedeli jediné konkrétne opatrenie," povedal Pellegrini. "Samozrejme sú v hľadáčiku tie najviac dotknuté a najcitlivejšie skupiny obyvateľstva. A podľa toho prispôsobíme aj ešte nejakú konkrétnu adresnú pomoc, ak bude potrebné," dodal Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy