Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Putin hosťom čínskeho prezidenta na olympiáde, chcú zabrániť expanzii NATO
Zdielať na

Putin hosťom čínskeho prezidenta na olympiáde, chcú zabrániť expanzii NATO

PEKING / Ruský prezident Vladimír Putin sa stretol s čínskym prezidentom Xi Jinpingom. Na spoločnom stretnutí odsúdili prípadnú východnú expanziu Severoatlantickej aliancie. V budovaní vzťahov budú pokračovať aj počas otváracieho ceremoniálu nadchádzajúcich zimných olympijských hier.

Výsledkom rokovania oboch predstaviteľov je spoločné stanovisko vyzývajúce západné mocnosti k uvoľneniu napätia. "Sme proti ďalšej expanzii NATO a vyzývame ich, aby opustili ideológie studenej vojny, rešpektovali suverenitu, bezpečnosť či záujmy iných krajín, ctili rôznorodosť jednotlivých kultúrno-historických špecifík a spravodlivo pristupovali k pokojnému vývoju regiónov," znie citácia z vyhlásenia. Oficiálne vyjadrenia poskytol denník The Guardian.

Hlavne časť o suverenite štátnych útvarov pôsobí z ruského pera akosi ironicky, prihliadnuc na fakt, že v roku 2014 práve oni anektovali Krym a zatlačili ukrajinské vojská až za Donbas. Zo slov Číny je jasné, na ktorej strane tohto mocenského konfliktu stojí, keďže dokument hovorí aj o tom, že "chápe a podporuje ruské návrhy ohľadom formácie dlhodobých a záväzných bezpečnostných záruk v Európe"

Podľa oficiálnych vyhlásení z Kremľa Xi Putinovi predstavil ideu multilaterality, na ktorej momentálne pracuje. Ide o priamu reakciu na alianciu vytváranú Spojenými štátmi na hraniciach čínskej sféry vplyvu. "Oponujeme proti vytváraniu mocenských blokov a súperiacich táborov v ázijsko-pacifickom regióne a ostávame ostražití voči negatívnemu vplyvu amerických stratégií v danej oblasti," spoločne hlásia obe krajiny.

Prezident druhej najľudnatejšej krajiny musí v týchto dňoch prechádzať poriadnym stresom, v piatok začína jedno z najočakávanejších podujatí tohto roku. Zimné olympijské hry v hlavnom meste sa nesú v znamení kontroverzie, bojkotov aj problémov s koronavírusom a napriek tomu, že fakľa ešte nehorí, už teraz je na nich nezmazateľná škvrna. Desiatky športovcov, funkcionárov či novinárov museli ostať doma a už teraz je jasné, že očakávané pozitívne testy priamo v dejisku spôsobia logistickú katastrofu.

Viaceré štáty diplomatickú účasť na hrách odmietli, sú medzi nimi USA, no aj Veľká Británia, Kanada či Belgicko. Do Pekingu nepocestuje ani prezidentka Zuzana Čaputová. Xi Jinping privíta viac ako 20 svetových lídrov. Demokratický index vydávaný periodikom The Economist opisuje režimy až dvanástich z nich ako "autoritatívne" či "hybridné".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy