Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Breivik chce ísť na slobodu: Už nie som pre spoločnosť nebezpečný
Zdielať na

Breivik chce ísť na slobodu: Už nie som pre spoločnosť nebezpečný

OSLO / Pred 11 rokmi zabil v Nórsku 77 ľudí. Teraz žiada Anders Breivik o podmienečné prepustenie. Podľa jeho slov už nie je pre spoločnosť nebezpečný.

Nórsky súd sa zaoberá žiadosťou Breivika

Súd v Nórsku sa začína zaoberať žiadosťou o podmienečné prepustenie teroristu Andersa Breivika. Celý svet ho spoznal 22. júna 2011, keď na niekoľkých miestach v Nórsku zastrelil 77 ľudí. Breivik si odpykáva vo väzení 21 rokov trestu. Po 10 rokoch má právo požiadať o podmienečné prepustenie

Breivik: Pre spoločnosť už nie som nebezpečný

Podľa Breivika on sám už pre spoločnosť nepredstavuje nebezpečenstvo. Breivik sa hneď pri príchode pred súd nacistickým gestom pozdravil. Pravicový extrémista bol síce odsúdený na 21 rokov po zabití prevažne mladých demokratov, ale jeho trest je možné predlžovať až na doživotie. Breivik do súdnej siene vošiel upravený s oholenou hlavou v obleku. Súčasťou jeho outfitu bol aj odkaz o nadradenosti bielej rasy. 

Pred súdom sa uviedol najprv gestom bielych nacionalistov a potom nacistickým pozdravom. Podľa agentúry AP sa predstavil ako vodca nórskeho neonacistického hnutia, čo naznačuje, že vypočutie využije skôr ako príležitosť prejaviť svoje názory o nadradenosti belochov než ako vážnu snahu o predčasné prepustenie. 

Nikdy svoj čin neoľutoval

Príbuzní obetí a pozostalí sa obávali, že súdne vypočutie zneužije na šírenie svojich krajne pravicových názorov. Terorista nikdy neprejavil žiadnu ľútosť nad svojimi činmi.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť.

Keď počas súdneho procesu v roku 2012 vstupoval do súdnej siene, denne používal nacistický pozdrav a smútiacim rodičom opakoval, že si prial, aby zabil viac ľudí. Vo väzení sa pokúšal založiť fašistickú stranu a poštou oslovoval pravicových extrémistov v Európe a v Spojených štátoch.

Súd koná do štvrtka vo väznici Skien – 100 kilometrov juhozápadne od Osla – kde si Breivik odpykáva svoj trest. Rozhodnutie sa očakáva ešte tento mesiac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy