Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trenice ohľadom zmluvy s USA medzi koalíciou a opozíciou. Minister obrany podnikol kroky
Zdielať na

Trenice ohľadom zmluvy s USA medzi koalíciou a opozíciou. Minister obrany podnikol kroky

BRATISLAVA / Poslanci národnej rady sa v utorok, 18. januára, po prvýkrát v novom roku stretli v pléne. Dôvodom bola schôdza, ktorú zvolali opoziční poslanci na čele s Robertom Ficom. Tí chceli, aby parlament odsúhlasil, aby vládou schválenú obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými odobrila verejnosť v referende. To sa opozičným silám nepodarilo presadiť, a teda referendum nebude.

Referendum ohľadne obrannej zmluvy s USA nebude 

Parlament v utorok, 18. januára, neschválil program mimoriadnej schôdze, na ktorej sa malo prijať uznesenie o vyhlásení referenda o obrannej zmluve medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Za schválenie programu hlasovalo 54 poslancov zo 133 prítomných, informovala agentúra SITA. 

Podľa predsedu strany Smer-sociálna demokracia Roberta Fica dohoda prináša záväzok na minimálne desať rokov zadarmo odovzdať pod plnú kontrolu amerických ozbrojených síl letiská v Sliači a v Kuchyni. "Túto zmluvu nepotrebujeme. K podpísaniu tejto zmluvy nás nič nezaväzuje," vyhlásil pred časom Fico. Podľa Fica ide o dohodu, ktorá nemá nič spoločné s členstvom Slovenska v NATO. Podľa neho ide o neúctu k inštitútu referenda zo strany koalície. "Ak dohoda o základniach ozbrojených síl USA na území Slovenska vyvoláva toľko diskusií, je neuveriteľné, že vládna koalícia chce obísť názor občanov SR, ktorých sa to bude v budúcnosti dotýkať," dodal Fico. Ten si myslí, že vojenské základne môžu v budúcnosti slúžiť na rôzne účely, ako napríklad používanie letísk ako východiskový bod pre ozbrojené sily v prípade vojenského konfliktu či zaťahovanie Slovenska do iných konfliktov.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok je názoru, že "To, čo Robert Fico predvádza v súvislosti s obrannou dohodou dokazuje, že nemá zábrany hazardovať s bezpečnosťou Slovenska. Roberta Fica už dlho nezaujíma Slovensko, pretože má jediný cieľ: presadiť sa medzi extrémistami a stať sa kráľom konšpiračnej scény," ako uviedol v oficiálnej reakcii na tlačovú konferenciu predsedu strany Smer- SD Roberta Fica. 

Stretnutie za okrúhlym stolom s prezidentkou SR

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok, 17. januára, na stretnutí s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) hovorila o prijatí dohody. Prezidentku Čaputovú ešte čaká stretnutie s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (SaS) a ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO). Následne sa k dohode vyjadrí.

Opozícia vyzýva hlavu štátu, aby sa obrátila na ústavný súd s tým, aby dohodu preskúmal. O zvolanie mimoriadnej schôdze požiadali opoziční poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Obranná zmluva s USA vznikala počas éry Róberta Fica

Vláda súhlasila s obrannou dohodou s USA, ktorú už má podpísanú väčšina krajín NATO. Zmluva vznikala ešte za čias vládnutia Roberta Fica, ale pre nesúhlas Slovenskej národnej strany nebola podpísaná. Teraz Fico proti zmluve brojí, obáva sa príchodu amerických vojsk, straty suverenity, umiestňovaniu jadrových zbraní, či cvičeniu ukrajinských vojakov na našom území.

Poslanec Ľuboš Blaha dokonca varuje, že nám prídu "Rambovia" spoza oceánu znásilňovať ženy.  Tak ako to je zvykom pri schôdzach iniciovaných opozíciou, koaličná väčšina po otvorení schôdze neschválila jej program. Samotnou dohodou so Spojenými štátmi by sa parlament mal zaoberať neskôr.

Reakcia ministra obrany 

Minister obrany SR Jaroslav Naď zverejnil na svojom facebooku list vtedajšieho ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), počas vlády Roberta Fica. Pred znením listu Naď upozorňuje na to, že čím viac bude opozícia o Dohode o obrannej spolupráci s USA klamať a zavádzať, tým viac listov bude ministerstvo obrany postupne zverejňovať. 

Pred Národnou radou SR sa v utorok, 18. januára, v poobedných hodinách zišli protestujúci v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Medzi zúčastnenými boli aj bývalý predseda NR SR Andrejom Dankom ako aj bývalý disident a predseda vlády SR v rokoch 1991 - 1992 Ján Čarnogurský.  

noviny.sk

noviny.sk

Celé znenie listu vtedajšieho ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) veľvyslancovi USA si môžete prečítať tu: 

Vaša Excelencia,

dovoľte, aby som Vám na úvod listu poďakoval za aktualizované informácie k Európskej iniciatíve odstrašenia (EDI), ktoré ste uviedli v liste zo 4. decembra 2017. Táto americká iniciatíva je serióznou a veľmi dôležitou súčasťou našej spolupráce vzhľadom na potrebu modernizácie leteckej infraštruktúry. Ako viete, americký projektový tím EDI zo Vzdušných síl USA v Európe (USAFE) absolvoval niekoľko pracovných návštev na leteckých základniach Sliač a Kuchyňa. Predmetom prieskumu bolo odporučiť umiestnenie a základné parametre projektov, ktoré boli navrhnuté na krytie z amerického rozpočtu v rámci EDI na roky 2018 a 2019.

Cieľom júlovej návštevy projektového tímu EDI bolo poskytnúť vstup do navrhovaného Dlhodobého plánu rozvoja leteckých základní Sliač a Kuchyňa. Ten by mal obsahovať východiskové informácie o:

1. pripravovaných národných plánoch OS SR pre modernizáciu leteckých základní v súlade s požiadavkami OS SR (operačné požiadavky);
2. projektoch Bezpečnostného investičného programu NATO (NSIP);
3. projektoch USA na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa.

​Na záver pracovných rokovaní v júli 2017 projektový tím EDI vyhlásil, že americká strana predloží Dlhodobý plán rozvoja na pripomienkovanie.

​V tejto súvislosti a vzhľadom na pripravovaný legislatívny rámec EDI (Dohoda o spolupráci v oblasti obrany – Defense Cooperation Agreement (DCA)), by sme uvítali finálny návrh Dlhodobého plánu rozvoja, ktorý príslušné sekcie MO SR posúdia a prerokujú s projektovým tímom EDI. Po vzájomnej dohode a podpísaní oboch dokumentov – Dlhodobého plánu rozvoja a Dohody o spolupráci v oblasti obrany sme pripravení zúčastniť sa na ďalších aktivitách projektového tímu EDI.

Vážený pán veľvyslanec,
​dovoľte, aby som využil túto príležitosť a poďakoval Vám za našu spoluprácu a zároveň Vám zaželal všetko najlepšie v novom roku 2018.
​​

Peter Gajdoš
Minister obrany SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy