Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Možný vojenský konflikt na Ukrajine: Dopad na Slovensko by bol veľký
Zdielať na

Možný vojenský konflikt na Ukrajine: Dopad na Slovensko by bol veľký

ŽENEVA / Bude na Ukrajine vojna alebo sa napokon podarí s Ruskom vyrokovať dohodu, ktorá prinesie pokoj u nášho najväčšieho suseda? To sú hlavné otázky, ktorými sa počas druhého januárové týždňa 2022 zaoberajú diplomatické špičky NATO, Ruska aj Spojených štátov. Odpovede sú veľmi dôležité aj pre Slovensko.

Nevídaný maratón rokovaní

V Ženeve sa začal maratón rokovaní, aký tu už dlho nebol. Na jednej strane Rusko, na druhej Spojené štáty a NATO, a uprostred v centre záujmu náš východný sused, Ukrajina. Akékoľvek výsledky, ktoré z týždňa nabitého diplomaciou vzídu, budú mať následky aj pre Slovensko. Už teraz je však jasné, že to nebude selanka. Washington aj Moskva, ktorí rokovania otvorili, si tvrdo idú za svojim. Cieľom je ukončiť napätie na Ukrajine, ale má to viacero háčikov. Napríklad odvolávanie sa Moskvy na Helsinskú dohodu, ktorú však podľa analytika Rusi porušili.

"Pilierom tejto dohody je nedotknuteľnosť hraníc v Európe a územnej celistvosti, a Rusko pred pár rokmi zobralo Ukrajine polostrov Krym," povedal analytik  Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku SFPA Karel Hirman. 

Členstvo Ukrajiny v NATO je úplné tabu

"Rusko je frustrované, lebo nebude veľmocou bez Ukrajiny a ono chce mať Ukrajinu začlenenú priamo do seba," informoval bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR generál Pavel Macko. Rusko odmieta rozširovanie Aliancie. Členstvo Ukrajiny je úplné tabu. Zároveň žiada, aby novšie členské štáty na svojom území nemali infraštruktúru NATO a taktiež aj to, aby tam nemohli prebiehať vojenské cvičenia. 

"Je tam revízia rozmiestnenia síl pred rokom 1997, kedy Slovensko ešte nebolo členom. To by pre Slovensko znamenalo, že by členstvo bolo maximálne papierovým," vysvetlil riaditeľ STRATPOL-u Matej Kandrík. "Dostali by sme sa do situácie, ktoré sme zažili v 20. storočí niekoľkokrát, že o nás rokoval niekto iný a rozhodoval niekto iný bez nás," doplnil Hirman. 

"Rusko si nárokuje nielen bezpečnostné záruky pre seba, ale aj právo rozhodovať o tom, čo sa bude diať v jeho bývalých satelitoch a tým pádom považuje Slovensko a Českú republiku aj tie ďalšie krajiny za sféru svojho vplyvu," povedal Macko. 

S čím Rusko kalkuluje?

Bezpečnostný expert hovorí, že Rusko podmienky mohlo zámerne nastaviť takto, aby z nich mohlo postupne uberať. Je tu aj možnosť, že kalkuluje vopred s ich odmietnutím. "Aby mohlo odkráčať s tým, že Západ, USA, NATO sa s nami baviť nechcú, teda my sa musíme zariadiť," tvrdil Kandrík.

Vojna na Ukrajine by znamenala toky utečencov aj na Slovensko 

Najhorší scenár potom ráta s vojnou na Ukrajine. "By sa dali očakávať masívne toky utečencov z Ukrajiny," konštatoval Hirman. "Slovenská republika nebude podporovať to, aby sa v Európe aj vo vypätých situáciách nanovo kreslili červené čiary," uviedol Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS). 

"Želajme si, aby sa aj Severoatlantickej aliancii, aj Rusku podarilo vyjednať pokoj a kľud," dodal predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy