Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zomrel harvardský biológ Edward O. Wilson: Bol nazývaný Darwinom modernej doby
Zdielať na

Zomrel harvardský biológ Edward O. Wilson: Bol nazývaný Darwinom modernej doby

Zdroj: SITA

WASHINGTON /  Vo veku 92 rokov zomrel americký biológ Edward O. Wilson, jeden z najvýznamnejších súčasných vedcov, ktorý sa prezýval Darwin modernej doby. Informovala o tom dnes Wilsonova nadácia. Wilson bol jedným zo zakladateľov disciplíny sociobiológie a popredným svetovým odborníkom na mravce, ktorých za svoju kariéru popísal asi 400 druhov. Okrem vedy sa zaoberal aj ochranou biodiverzity a presadzoval vyhlásenie polovice zemského povrchu za prírodnú rezerváciu, aby sa podarilo zachovať rozmanitosť prírodných druhov

Celý svoj profesijný život bol Wilson spojený s americkou Harvardovou univerzitou, kde získal doktorát a následne tam začal pôsobiť ako entomológ, teda odborník na hmyz. V 50. rokoch minulého storočia navštívil ako prvý západný vedec niektoré odľahlé miesta na Papue-Novej Guinei či v Novej Kaledónii, kde študoval doteraz nepopísané druhy mravcov.

Držiteľ dvoch Pulitzerových cien

Wilson bol držiteľom dvoch Pulitzerových cien za literatúru faktu a to za populárno-vedeckú knihu "O ľudskej prirodzenosti" z roku 1978 a za jeho zásadné encyklopedické dielo "Mravce" z roku 1990.

V 80. rokoch minulého storočia bol v skupine vedcov, ktorá spopularizovala pojem biodiverzita a varovala pred tým, že úbytok prírodných druhov predstavuje pre ľudstvo druhú najväčšiu hrozbu po atómovej vojne. Wilson napísal vyše 30 kníh a vydal stovky vedeckých článkov, z ktorých niekoľko patrí medzi najcitovanejšie v danom odbore v prestížnych časopisoch ako Nature či Science. Získal tiež asi 40 čestných doktorátov a v posledných desaťročiach bol opakovane označený za jedného z najvýznamnejších vedcov modernej doby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy