Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Na cestách v okrese Nové Zámky zahynulo v tomto roku 17 ľudí: Štatisticky ide o vysoké číslo
Zdielať na

Na cestách v okrese Nové Zámky zahynulo v tomto roku 17 ľudí: Štatisticky ide o vysoké číslo

NOVÉ ZÁMKY / Na cestách Novozámockého okresu zahynulo v tomto roku 17 ľudí. Štatisticky ide o vysoké číslo, ľudsky o nesmiernu tragédiu. Novozámockí policajti sa maximálne snažia, aby sa to už neopakovalo. Zodpovednosť je ale na samotných vodičoch.

Od šiestej ráno, v niekoľko kilometrových odstupoch za Novými Zámkami, stoja tri policajné autá, so spustenými majákmi. Na strednom bliká veľký nápis - "Znížte rýchlosť". Brzdové svetlá sa rozsvecujú častejšie. Ďalšie hliadky sú na ďalších výpadovkách a smerom na Tvrdošovce merajú. Ťažká noha vodičov zrazu ustupuje plynovému pedálu. Nemôžu byť ale všade.


"Od začiatku roka sme mali 11 tragických dopravných nehôd, pri ktorých vyhaslo 17 ľudských životov," vysvetlil riaditeľ ODI v Nových Zámkoch, Martin Švanda. V porovnaní s vlaňajším, kedy sa na cestách Novozámockého okresu udiali tri dopravné nehody s tragickým koncom, ide o čierny rok. Okres samotný sa pritom za rok ani nezväčšil, ani sa rapídne nezhoršili jeho cesty. Aj preto museli dopravní policajti analyzovať exponované miesta i časy dopravných nehôd. "ODI NZ zvýšeným počtom hliadok na cestách, ako aj preventívnym pôsobením používaním zvláštnych výstražných svetiel, na rizikových úsekoch ciest prvej a druhej triedy sa snaží pozitívnym spôsobom ovplyvniť dopravnú nehodovosť 53,21," dodal Švanda.


"Príčinou týchto nehôd bolo hlavne jazda v protismernej časti vozovky, nedanie prednosti v jazde aj únava za volantom," vysvetlila Eva Demová, vedúca Oddelenia výkonu služby ODI v Nových Zámkoch. "Nevenovanie sa vedeniu motorového vozidla, obsluha sa mobilnému telefónu, autorádia, alebo načahovanie sa za predmetmi," dodal Švanda. V teréne sú nielen "dopraváci", ale aj kolegovia zo správneho konania, dopravnej evidencie a dokonca aj policajti poriadkovej služby. Cieľom nie je zbierať pokuty. Ešte aj nad klasickým šoférskym upozornením na hliadku blikaním, je v tomto prípade možné prižmúriť zrak, ak prinúti protiidúceho spomaliť. "Niektorí vodiči možno aj spomalia, keď vidia tie výstražné svetlá, ale následne pridajú a snažia sa dobehnúť ten stratený čas," vysvetlil Švanda. "Napriek tomu, že policajti sa snažia vynaložiť maximálne úsilie, zodpovednosť je aj na samotných vodičoch," vyjadrila sa Demová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy