Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Taliansku si vyrobili unikátny vianočný stromček. Inovatívne nápady mali aj slovenské mestá
Zdielať na

V Taliansku si vyrobili unikátny vianočný stromček. Inovatívne nápady mali aj slovenské mestá

SLOVENSKO/SVET / Stromček je dominantou každých Vianoc. A aj on podlieha módnym trendom. Klasické orechy a jabĺčka už dávno vymenili veľké kvety, či svietiace stuhy. Živé, či umelé stromčeky sa rozsvecujú nielen u nás doma ale aj na námestiach slovenských miest a obcí. V Taliansku neďaleko Milána si však vyrobili naozaj netradičný vianočný stromček.

V talianskom Inzagu stromček nezdobili tak, ako u nás, ale celý si ho sami urobili. Kto vedel, zobral do ruky ihlicu a uháčkoval jeden kúsok. Netradičnú vianočnú dominantu tvorí symbolicky 2021 rôznych štvorčekov. Televíziu JOJ na ňu upozornila Slovenka, ktorá v mestečku s 10-tisíc obyvateľmi žije. "Je to nádherná iniciatíva, ktorá spojila celé mestečko s nádherným výsledkom," hovorí Slovenka žijúca v Izagu Monika Mikušová 

Všetci, ktorí sa zapojili, majú na autorskej tabuli pri stromčeku svoje mená. "Boli to jednotlivci a desať miestnych organizácií a to nadšenie a ochota spolupracovať sa pretavilo to niečoho výnimočného. Boli sme veľmi milo prekvapení odozvou ľudí na našu výzvu nazvanú Pre náš stromček," tvrdí člen miestnej organizácie Proloco Silvio Marini. 

Netradičný vianočný stromček tvorí viac ako 60 kilometrov vlny. "Tá vlna vážila spolu 34 kilogramov a vytvorenie štvorčekov trvalo približne 800 hodín práce. Ďalších asi 110 hodín trvala montáž a osadenie stromčeka," hovorí Silvio Marini. 

Jednou z viac ako sto dobrovoľníčok, ktoré farebné štvorce vytvorili je pani Gianna. "Kedysi sa háčkovalo veľmi veľa. Teraz to bola príležitosť ukázať mladej generácii, že to nie je žiadna veda. Ja som to teraz naučila aj svoju dcéru," hovorí obyvateľka Inzagu Giana Barzaghi. "Najkrajšie bolo, že sa ľudia v tomto čase, keď nás mnoho vecí rozdeľuje, dokázali dať dokopy," tvrdí Giana Barzaghi. 

Inovatívne nápady pri ozdobovaní stromčeka mali v tomto roku aj viaceré slovenské mestá

Ľudia z Kysuckého Nového Mesta začali na stromčeku pracovať už v lete. "Prišla nám nastriekaná konštrukcia, ktorú sme balili do zajačieho pletiva, aby sa nám lepšie prichytávali čečinky," hovorí pracovníčka Mestského úradu Kysucké Nové mesto Janka Soukupová. A nielen tritisíc umelých vetvičiek, ale aj všetky ozdoby jednu po druhej ručne pripevnili na 11 metrov vysoký vianočný stromček. "Kolega musel jeden ležať pod konštrukciou, kolegynka mu to pridávala a priťahovala eskapáskami," hovorí pracovníčka Mestského úradu Kysucké Nové mesto Mária Šutkovská. Keďže si celý stromček poskladali sami, ušetrili do mestskej kasy 6-tisíc Eur. "Na tomto sa podieľala niekoľko desiatok ľudí, väčšinou to boli z údržby mesta," tvrdí primátor Kysuckého Nového mesta Marián Mihalda. "Keď sa prvýkrát stromček rozsvietil, bola tu veľká radosť," hovorí pracovníčka Mestského úradu Kysucké Nové mesto Lenka Turčániová.  

Zamestnanci humenských technických služieb vyrobili viac ako 300 vianočných dekorácií. Oproti vlaňajšku tak na vianočnej výzdobe ušetrili viac ako 4 600 eur. Nakúpili len nevyhnutný materiál. Držali sa recyklovania. Napríklad snehové vločky vyrezali z polystyrénu, ktorý našli pri separácii. "Snažíme sa byť kreatívni a chceme ukázať ľuďom tú druhú stranu, že nie všetko, čo sa vyhadzuje, sa nedá použiť. Všetko sme vyrezávali, všetko sme si sami navrhli, čo na stromčeku je, to je ručná práca," hovorí vedúca údržby verejnej zelene, TS Humenné Františka Mudra. 

Sane vyrezali z drevotriesky

 "Sme vyrezávali my osobne. Pán riaditeľ nám nakreslil projekt a podľa toho sme robili," hovorí zamestnanec Technických služieb mesta Humenné. "Bola to inšpirácia rozprávkou Ľadové kráľovstvo, chceli sme ukázať ľuďom, že dúfajme, že všetko skončí dobre, ako v rozprávke," hovorí Mudra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy