Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Vedci pri Kalifornii natočili unikátnu rybu, má priesvitnú hlavu
Zdielať na

VIDEO: Vedci pri Kalifornii natočili unikátnu rybu, má priesvitnú hlavu

NEW YORK / vedci z morského výskumného ústavu MBARI nakrútili pri pobreží amerického štátu Kalifornia s pomocou diaľkovo ovládanej hlbokomorskej ponorky len zriedka vídanú, bizarne vyzerajúcu rybu. Má priehľadnú hlavu a veľké, zelené oči. Informoval o tom spravodajský server Newsweek.

Strašíka maloústeho (Macropinna microstoma) sa podarilo nakrútiť v hĺbke 600 až 800 metrov. Video trvajúce 54 sekúnd zachytáva nezvyklé vyzerajúcu rybu s priesvitnou hlavou a chvostom, hnedým telom a zelenými očami, ktorá pláva okolo kamery na ponorke. Oči na záberoch vyzerajú, že svietia, ale ide len o svetlo odrážajúce sa od kamery. 

Tento rybí druh, ktorý dostahuje diaľku približne 15 centimetrov, zaregistrovali po prvýkrát v roku 1939. Vedcov dlho miatlo, ako sa môže strašík kŕmiť, keď má oči obrátené do hora tlama smeruje dopredu. Vďaka skúmaniu dostupných záberov zistili, že ryba môže očami v priehľadnej kopuli svojej hlavy rotovať, ako práve potrebuje. 

Predpokladá sa, že strašíci vznášajú vo vode nad koloniami trubýšov - živočíchov z radu morských polypovcov - a kradnú im jedlo, ktoré sa zachytí v ich chápadlách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy