Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokusy migrantov o prekročenie hranice z Bieloruska pokračujú: Poliaci už začali plánovať vybudovanie múru
Zdielať na

Pokusy migrantov o prekročenie hranice z Bieloruska pokračujú: Poliaci už začali plánovať vybudovanie múru

POĽSKO/BIELORUSKO / Ani začiatok decembra nepriniesol skončenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach. Aj keď sa hlavný nápor prerušil pred dvomi týždňami, pokusy skupín migrantov stále neutíchajú. V oblasti pritom niekoľko dní husto snežilo. Bieloruská strana zverejnila aj zábery mŕtvych migrantov.

Aj napriek tomu, že začalo snežiť, pokusy migrantov o prekročenie štátnej hranice z Bieloruska pokračujú. "Utečenci, vrátane žien a detí sú v núdzovom centre. Podmienky majú prijateľné, dostávajú teplé jedlo, oblečenie aj nevyhnutnú lekársku starostlivosť. Oni však nechcú zostať v Bielorusku. Chcú pokračovať do únie," vyjadril sa hovorca Bieloruskej hraničnej stráže Anton Bychkovskiy. Poliaci začali už aj plánovať vybudovanie múru, ktorý by mal zabrániť migrantom v prechode cez hranicu.

"Keď tu bude múr, väčšina vojakov odtiaľ odíde, lenže nikdy neviete čo v Minsku alebo Moskve vymyslia. Verím, že na jar sa vojaci z hraníc stiahnu," dodal poľský premiér Mateusz Morawiecki. Na internete pritom ľudia organizujú rôzne humanitárne zbierky pre pomoc migrantom na hraniciach. Obe strany pritom pokračujú vo vzájomnom obviňovaní sa. Bieloruská strana zverejnila aj video, na ktorom je vidieť deti s vianočnými obrázkami. Poliaci to označili za obyčajnú propagandu.

Na hranice mieria policajti z celej krajiny 

"Miestni sú im veľmi vďační. Je to ťažká služba v stave najvyššej pohotovosti," vysvetlil hovorca polície Roman Wieczorek. "Sme tu, aby sme podporili spojenca, akým je Poľsko. Ak má náš partner problémy, pomáhame bez váhania. Využívame tie isté nástroje ako na našich hraniciach," vyjadril sa estónsky vojak Rauno Pettai. "Meradlom suverenity každej krajiny je jej schopnosť chrániť svoje teritórium a hranicu. A to robia naši príslušníci ukážkovo," dodal Morawiecki.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy