Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel britský poslanec. Neznámy útočník ho dobodal v kostole
Zdielať na

Zomrel britský poslanec. Neznámy útočník ho dobodal v kostole

LONDÝN / Zatiaľ neznámy útočník dobodal britského konzervatívneho poslanca Davida Amesseho. Útok potvrdila jeho kancelária. Amess zraneniam podľahol v nemocnici. Útok sa stal v kostole v Leigh on Sea na východ od Londýna.

Polícia, ktorá miesto uzavrela, už v súvislosti s prípadom zatkla jednu osobu a uviedla, že po nikom ďalšom už nepátra. Ako prvý o napadnutí informovala televízna stanica Sky News.

"Bol opakovane bodnutý. Neviem, ako veľmi je to vážne, ale nevyzerá to dobre," vyjadril sa agentúre Reuters miestny poslanec, ktorý bol na mieste činu tesne po incidente. 

SITA

K útoku došlo na pravidelnom stretnutí s voličmi v okrsku Southend West, ktorý Amess v parlamente zastupuje od roku 1997. Za poslanca je od roku 1983. Podľa Sky News doposiaľ neznámy muž prišiel na stretnutie s verejnosťou a Amesseho napadol. 

Amess patril k dlhoročným a hlasitým odporcom zotrvania Británie v Európskej únii, zúčastnil sa kampane za brexit. 

Násilie voči zákonodarcom je v Británii veľmi ojedinelé. Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ však bola 16. júna 2016 v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu zavraždená britská labouristická poslankyňa Jo Coxová, zástankyňa brexitu. Na štyridsaťjedenročnú matku dvoch detí útočník trikrát vystrelil a následne ju mnohokrát dobodal. Páchateľ na súde prevolával "Smrť zradcom, sloboda Británii". Za vraždu dostal doživotný trest väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy