Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stav českého prezidenta Zemana si vyžiadal hospitalizáciu na ARO
Zdielať na

Stav českého prezidenta Zemana si vyžiadal hospitalizáciu na ARO

PRAHA / Prezident Českej republiky Miloš Zeman leží od nedele, 10. októbra, na oddelení intenzívnej starostlivosti Vojenskej nemocnice v Prahe. Previezla ho tam sanitka zo zámku v Lánoch, kde sa s ním dopoludnia stretol predseda vlády Andrej Babiš.

Podľa posledných informácií portálu Blesk.cz je stav prezidenta Českej republiky Miloša Zemana vážny a aktuálne leží na ÁRO. "Vyzývam v prvom rade k modlitbe za prezidenta republiky, v ktorej prosme o uzdravenie," odkázal vo vyhlásení arcibiskup Jan Graubner. O tom, čo presne prezidentovi je, lekári mlčia, nedostali súhlas verejnosť informovať. Miloš Zeman ale mal byť zároveň moderátorom povolebných vyjednávaní o budúcej vláde v Česku. Aj český politik Miroslav Kalousek sa vyjadril na možnú neschopnosť Miloša Zemana. 

Kvôli nejasnému zdravotnému stavu prezidenta Miloša Zemana sa v utorok, 19. októbra, zíde Senátna ústavná komisia. Rokovanie zvolal jej predseda Zdeněk Hraba. Oznámil to dnes, 11. októbra, na twitterovom účte. Chce prebrať možnosti, ako zabezpečiť výkon právomocí hlavy štátu v prípade, že ich Zeman nebude môcť zastávať.

"Zvolal som ústavnú komisiu senátu k riešeniu možností, medzi ktoré patria okrem iného aj článok 66 Ústavy - vyhlásenie prezidenta za neschopného výkonu úradu," uviedol Hraba. Vicepremiér Karel Havlíček na tlačovej konferencii po rokovaní vlády povedal, že by aktiváciu článku považoval za predčasnú a necitlivú. Nikto podľa neho nepovedal, že sa nebude povolebná situácia riešiť štandardnými nástrojmi.

Pokiaľ by prezident nebol schopný vyhlásiť mimoriadnu schôdzu, zídu sa poslanci najneskôr mesiac po voľbách, ako hovorí ústava. Vláda podá demisiu a nový predseda poslaneckej snemovne z radu víťaznej koalície, by zrejme poveril lídra víťazov volieb koalície Spolu Petra Fialu. Ten by zostavil novú vládu, pre ktorú by podpisy väčšiny v snemovni vďaka memorandu získal. Aktuálnu situáciu ohľadom liečby prezidenta v nemocnici naďalej sledujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy