Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Schválenie Sputniku V je stále v nedohľadne, tvrdí WHO
Zdielať na

Schválenie Sputniku V je stále v nedohľadne, tvrdí WHO

Archívna reportáž

ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia neočakáva, že by rozhodnutie o schválení vakcíny Sputnik V na núdzové použitie padlo v najbližšom čase. Dáta sú naďalej skúmané, podľa ruskej strany konanie predlžujú administratívne problémy.

Ak by došlo k schváleniu ruskej vakcíny, znamenalo by to oficiálne vyjadrenie medzinárodnej dôvery voči tejto očkovacej látke. Cieľom je aj zaradenie Sputniku do celosvetového programu COVAX, ktorý distribuuje vakcíny do regiónov, v ktorých to potrebujú najviac. WHO však prehlásila, že rozhodnutie o schválení ruskej látky je stále ďaleko a výskum len tak skoro neskončí.

"Rovnako ako v prípade iných kandidátskych vakcín, WHO naďalej hodnotí očkovaciu látku Sputnik V z rôznych výrobných závodov a rozhodnutia o ich zaradení na zoznam vakcín pre núdzové použitie zverejní, keď všetky údaje budú k dispozícii a skúmanie sa uzavrie," znie vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie.

V prípade schválenia by sa Sputnik V dostal do spoločnosti šiestich vakcín z rôznych kútov sveta. WHO doteraz odobrila látky Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinovac a Sinopharm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy