Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruskí filmári sú už vo vesmíre, predbehli Američanov
Zdielať na

Ruskí filmári sú už vo vesmíre, predbehli Američanov

MOSKVA/ISS / Ruský vesmírny program má na dosah obrovský míľnik. V najbližších dňoch by mal byť natočený vôbec prvý film priamo vo vesmíre.

Raketa Sojuz vyrazila z Bajkonuru spolu s filmovou posádkou, ktorej velil režisér Klim Šipenko. Ten si so sebou vzal uznávanú herečku Juliju Peresiľd a pokúsi sa s ňou natočiť vôbec prvý hraný film za hranicou našej planéty. V utorok, 5.10., dorazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a okamžite sa pustili do práce, ktorá bude trvať 12 dní.

"Nebojím sa ničoho, len dúfam, že nám vydrží zdravie," povedala herečka. Tá musela spolu s režisérom absolvovať nekompromisný tréningový proces trvajúci dlhé mesiace. Podľa posádky si vybral nielen fyzickú, ale aj psychickú daň. "Doslova nás mučili, museli sme sa naspamäť naučiť množstvo nič nehovoriacich skratiek," posťažoval sa Šipenko.

Rusom sa podarilo filmárov dostať do vesmíru len tesne pred Američanmi, tí sa na ISS takisto chystajú už tento mesiac. V spolupráci s NASA a SpaceX Elona Muska do rakety nastúpi Tom Cruise, ktorý to pred nedávnom oficiálne potvrdil. Ak však všetko vyjde podľa plánu, dráma o hrdinskej lekárke sa na Zem dostane skôr, čo znamená, že si Rusi pripíšu veľké víťazstvo v boji proti svojim odvekým rivalom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy