Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hasiči, ktorí sa preslávili v Grécku, sa stretli v Tatranskej Lomnici
Zdielať na

Hasiči, ktorí sa preslávili v Grécku, sa stretli v Tatranskej Lomnici

Zdokonaľujú postupy

TATRANSKÁ LOMNICA / Hasiči z Modulu pozemného hasenia, ktorí po zásahu v Grécku, preslávili našu krajinu, sa opäť stretli. Tentokrát v Tatranskej Lomnici. Zahraničná misia bola síce úspešná, ale ako hasičskí profesionáli hovoria, je to minulosť, my musíme ísť ďalej.

Opäť v plnom nasadení, aj keď tentokrát nešlo o záchranu života či majetku. Hasiči z Modulu pozemného hasenia sa stretli, aby zdokonalili rôzne postupy pri zásahoch. Tentokrát predviedli svoju profesionalitu aj piloti a operátori letky ministerstva vnútra. Pri pohľade na týchto odvážnych chlapov v červených uniformách sme sa opäť v spomienkach vrátili pár týždňov dozadu, keď spojili celé Slovensko a obdivovali ich v mnohých krajinách. Len vďaka nim Grécko porazilo obrovský požiar. Hrdosť na týchto hasičov stále trvá.

"Už vtedy boli pre mňa hrdinovia, keď odchádzali a lúčili sme sa s nimi na hranici a potom, keď prichádzali po tých výkonoch, bolo to niečo nezabudnuteľné," povedal štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner. Na záchrannú akciu v Grécku si zaspomínal aj zástupca veliteľa Modulu požiarneho hasenia Marián Lopúch: "Nikto z nás sa nepovažuje za nejakého hrdinu. Jednoducho sme robili svoju prácu. Uhasili sme požiar, pomohli kolegom v Grécku a vrátili sa domov."

Taká skúsenosť sa už len tak nevymaže z pamäte, skonštatoval aj veliteľ Modulu Peter Kovalík. "Ale musíme ísť ďalej, nemôžeme ostať len pri Grécku, žijeme v prítomnosti a chystáme sa na budúcnosť," dodal. Štátny tajomník ministerstva vnútra Leitner bol s výkonom hasičského tímu spokojný: "Sú veľmi dobre pripravení metodicky, inštruktážne, funguje tam hierarchia veliteľov, ktorých mužstvo veľmi dobre počúva."

Hasiči vedia, na čom je potrebné ešte popracovať a štátny tajomník potvrdil ,že začali hovoriť aj o nákupe novej techniky. Chcú ďalej pomáhať a byť pripravení. Hovoria, že ak sú nejaké slabé miesta, chcú ich vylepšiť. Sila však nie je len v technickom vybavení. "Najsilnejšie miesto je celý tím, akákoľvek situácia sa pred nami objaví, tak tento tím to dokáže spoločnými silami všetko zvládnuť a prejsť aj cez prípadné slabé alebo kritické miesta," zhodnotil svoje mužstvo veliteľ Kovalík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy