Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prečo nefungoval Facebook? Má ísť o najväčší výpadok, problémy hlásilo 10,6 milióna ľudí po celom svete
Zdielať na

Prečo nefungoval Facebook? Má ísť o najväčší výpadok, problémy hlásilo 10,6 milióna ľudí po celom svete

Archívne video Archívna reportáž

BRATISLAVA / Sociálna sieť Facebook a platformy Instagram a WhatsApp sú už znova dostupné po výpadku, ktorý trval zhruba šesť hodín. Spoločnosť Facebook v utorok, 5. októbra, vo vyhlásení vysvetlila, že chybná zmena konfigurácie ovplyvnila jej interné nástroje a systémy, čo komplikovalo pokusy o vyriešenie problému. Podľa nej však nie sú dôkazy o tom, že by boli v dôsledku výpadku skompromitované dáta používateľov. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa ospravedlnil ľuďom, ktorých postihol výpadok. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Výpadok sa začal v pondelok, 5. októbra, okolo 17:00, pričom ani do jednej z troch spomenutých služieb, ktoré Facebook vlastní, sa nebolo možné dostať ani na webe ani prostredníctvom smartfónových aplikácií. Používatelia sa do nich začínali dostávať až okolo 23:00.

Niektorí používatelia tiež hlásili problémy s platformou pre súpravy virtuálnej reality Oculus a aplikácie, ktoré si vyžadujú prihlásenie cez Facebook. Podľa webstránky Downdetector, ktorá sleduje výpadky, to bol vôbec najväčší výpadok, keď problémy hlásilo 10,6 milióna ľudí po celom svete.

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa ospravedlnil ľuďom, ktorých postihol výpadok

"Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger sú znova dostupné online. Ospravedlňujeme sa za dnešný výpadok - viem, ako veľmi sa spoliehate na naše služby, kvôli spojeniu s ľuďmi, na ktorých vám záleží," uviedol vo svojom profile Zuckerberg.

Konkurenčná sociálna sieť Twitter na margo situácie zažartovala svojím statusom a slovami : "Ahojte prakticky všetci."

Podľa magazínu Forbes prišiel zakladateľ spoločnosti Mark Zakrberg o 5,9 miliardy

Výpadok prišiel v čase, kedy Facebook prežíva krízu. Bývalá produktová manažérka spoločnosti totiž posunula známemu americkému denníku dokumenty, z ktorých vyplýva, že prioritou spoločnosti nebola ochrana a bezpečnosť ľudí, ale zisky.

Výpadok takýchto rozmerov a trvania je zriedkavý

V roku 2019 technické problémy spôsobili nedostupnosť Facebooku a jeho aplikácií vo svete na viac ako 14 hodín. Výpadok prišiel deň po tom, čo sa bývalá zamestnankyňa Facebooku v rozhovore priznala k tomu, že zverejnila dokumenty o spoločnosti. Frances Haugen v ňom uviedla, že firma uprednostnila „rast pred bezpečnosťou“.

V utorok bude Haugen vypovedať pred podvýborom amerického Senátu počas pojednávania o bezpečnosti detí na internete, ktoré sa bude zaoberať výskumom spoločnosti o vplyvoch Instagramu na duševné zdravie mladých používateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy