Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zo zoznamu svedkov v prípade smrti Jozefa Chovanca jeden zmizol, upozornila Miriam Lexmann
Zdielať na

Zo zoznamu svedkov v prípade smrti Jozefa Chovanca jeden zmizol, upozornila Miriam Lexmann

BRATISLAVA / Zo zoznamu svedkov v prípade smrti Jozefa Chovanca jeden zmizol. Slovák Roman Behúl cestoval lietadlom, z ktorého vyviedli slovenského občana. Opísal, čo sa dialo tesne pred jeho zadržaním. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Podľa svedka z lietadla sa Jozef Chovanec na palube lietadla nesprával agresívne. Pôsobil skôr dezorientovane. "Pôsobil ako človek, s ktorým nie je reč, ale nie je agresívny," povedal svedok Roman Behúl.

Letuške nechcel ukázať letenku, rovnako odmietol aj vystúpiť. Privolala preto letiskovú ochranku, ktorá muža vyviedla z lietadla. Svedok Roman Behúl potom už len cez okienko videl množstvo policajtov na letiskovej ploche. Tí zadržaného potom odviedli do letiskovej cely. Čo sa tam dialo ukázalo až video zverejnené po približne roku a pol. Zákrok polície ako neadekvátny označili aj belgické úrady. Zadržaný muž po ňom skončil v nemocnici, kde zomrel.

​Svedok sa prihlásil po výzve europoslankyne Miriam Lexmann. Svoju výpoveď poslal aj belgickému súdu. Mal sa zúčastniť aj jarnej rekonštrukcie prípadu, ktorú však pre pandémiu zrušili. Najnovšie už medzi svedkami pozvanými na rekonštrukciu nefiguruje. "Sám neviem či vôbec nejaký očitý svedok, ktorý bol aspoň účastný tej prvej časti deja, či vôbec bol predvolaný," uviedol Behúl. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že výpoveď svedka je v spise a zástupca za Slovensku stranu na to pri rekonštrukcii sudkyňu určite upozorní. Zároveň sú predvolaní aj ďalší svedkovia.

Rekonštrukcia celého prípadu je naplánovaná na budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy