Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Faerská vláda preverí tradičný lov: Krvavý čin vyvolal pobúrenie, ľudia zabili takmer 1500 delfínov
Zdielať na

Faerská vláda preverí tradičný lov: Krvavý čin vyvolal pobúrenie, ľudia zabili takmer 1500 delfínov

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých

KODAŇ / Vláda Faerských ostrovov preverí tradičný lov veľrýb, pri ktorom miestni ľudia v nedeľu usmrtili takmer 1500 delfínov. Oproti minulým rokom je tento počet zabitých delfínov veľmi vysoký. Podľa agentúry AP účastníci lovu so stáročnou tradíciou zrejme neboli schopní dodržať všetky pravidlá, ktorých cieľom je minimalizovať utrpenie zvierat.

"Považujeme túto vec za veľmi závažnú. Hoci je lov považovaný za udržateľný, dopodrobna sa zameriame na lov delfínov, a akú úlohu by mal hrať vo faerskej spoločnosti," uviedol Bárdur á Steig Nielsen, premiér tohto dánskeho autonómneho územia.

Upozorňujeme, že snímky v galérií nie sú vhodné pre maloletých.

​V nedeľu sa na Faerských ostrovoch konal takzvaný Grindadráp, pri ktorom ľudia naháňajú veľryby na plytčinu v zálivoch ostrovov a tam ich ubodajú na smrť. Úlovok, mäso a tuk, si obyvatelia súostrovia ležiaceho medzi Škótskom a Islandom rozdelia medzi sebou.

Tradícia Grindadrápu, počas ktorého sa voda pri pobreží zafarbí dočervena, siaha do 16. storočia. Podľa oficiálnych štatistík vlani padlo za obeť 35 delfínov. 

Ochrancovia zvierat proti tomuto zvyku protestujú už roky, tentokrát sa kritické hlasy ozvali aj z radov miestnych ľudí, ktorí sa obávajú, že neobvykle vysoký počet usmrtených delfínov pritiahne nechcenú pozornosť.

Faerská vláda uviedla, že pohľad na lov veľrýb je dramatický pre ľudí, ktorí nie sú zvyknutí vídať usmrcovanie zvierat. "Naháňanie veľrýb je ale dobre organizované a regulované," doplnila vláda s tým, že podľa zákonov na ochranu zvierat musia byť vráskavce usmrtené, čo najrýchlejšie a musia trpieť, čo najmenej.

Jacob Hermansen, bývalý predseda faerského združenia, ktoré Grindadráp usporadúva, agentúre AP povedal, že sa tento lov nijako nelíši od porážky dobytka. "Len ide o otvorené jatky," kde verejnosť vidí usmrcovanie zvierat, tvrdí.

Medzinárodná ochranárska organizácia Sea Shepherd, ktorá sa dlhodobo tomuto lovu snaží zabrániť, tvrdí, že tento rok bolo na Faerských ostrovoch usmrtených najviac morských cicavcov pri podobnej jednorazovej akcii. "Tento lov je nezmyselný a podľa výpovedí svedkov spôsobil zvieratám veľké utrpenie. Bola prekročená istá hranica a lov dosiahol nových rozmerov," uviedla podľa agentúry DPA aj organizácia OceanCare, ktorá sa zasadzuje o ochranu svetových oceánov a morských cicavcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy